Obvestilo

Janezu Podjedu Februarsko priznanje za življenjsko delo

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so v Logatcu tradicionalno, že 28. po vrsti, podelili Februarska priznanja 2016, najvišja občinska priznanja na področju kulture. Za življenjsko delo so tokrat nagradili Janeza Podjeda, priznanji za izjemne dosežke na področju kulture pa sta prejeli Špela Zupan Delux in Vesna Stražišar. Patinast nadih je prireditvi dodal legendarni Vlado Kreslin s Pojezijami, podelitev pa so s pesmijo pospremili tudi člani okteta Pa kol’k’r tol’k.

 Logatec – Janez Podjed se je leta 1967, ob prihodu v Logatec, vključil v dramsko skupino, ki jo je vodil sokrajan Marcel Štefančič. Kmalu zatem se je pridružil tudi Mešanemu pevskemu zboru v okviru Društva mladih glasbenikov, ki ga je vodil Zdravko Novak. Na Osnovni šoli 8 talcev Logatec, kjer je služboval kot športni učitelj, pa je s svojim intuzijazmom in aktivnostmi veliko prispeval pri organizaciji številnih kulturnih prireditev, za katere je pisal scenarije in jih tudi režiral. Na otroke in mladostnike je na ta način prenašal zavedanje o pomembnosti slovenske besede ter jim privzgajal odnos do kulture in kulturne dediščine.

Skoraj nemogoče bi bilo našteti vse prireditve in dogodke na področju kulture, na katerih je v obdobju zadnjih petdesetih let sodeloval  Janez Podjed in s tem v logaški kulturi pustil opazno in pomembno sled.

Špela Zupan Delux, prejemnica Februarskega priznanja za izjemne dosežke na področju kulture, predstavlja eno glavnih gonilnih sil gledališke dejavnosti v občini Logatec. Vse od leta 2008 do danes, je na Osnovni šoli Tabor Logatec kot somentorica in članica Kulturnega društva Tabor vodila starejšo gledališko skupino, s katero je dosegla izjemne uspehe. Že leta 2013 so člani gledališke skupine na festivalu Gledališke sanje posegli po prvem državnem priznanju. Še istega leta so prejeli še eno državno priznanje, in sicer na Srečanju otroških gledališč, ki ga je pripravil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Njihovo zavzetost pri gledališkem ustvarjanju so ponovno zaznali na Festivalu  Gledališke sanje v lanskem letu, kjer so ponovno prejeli državno priznanje.

Njeno delovanje na področju gledališke dejavnosti je dobro poznano tudi vsem, ki spremljajo aktivnosti in delo Kulturnega društva Novi oder. Je njegova dolgoletna članica za potrebe društva se je uveljavila kot scenaristka, režiserka in tudi igralka.

V zadnjem obddobju ustvarjanja se lahko pohvali z dvema izjemnima gledališkima predstavama, ki sta nedvomno prispevali k dvigu ugleda kulture in gledališke dejavnosti v občini Logatec. To sta predstavi Jaz sem Laura ter Sori, odraščam.

Čeprav je želja po likovnem ustvarjanju in udejstvovanju v Vesni Stražišar tlela že nekaj časa, se je šele po upokojitvi lahko aktivneje posvetila oblikovanju keramike, mozaika, risanju in slikanju, pa tudi recitiranju in nastopanju. V Logatcu njeno vključenost v kulturno ustvarjanje zaznamo že v času uspešnega delovanja Društva prijateljev otrok in mladine, saj je vodila številne delavnice od oblikovanja gline do izdelave adventnih venčkov. Z ustanovitvijo Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Logatec, jeseni leta 2012, je svoje delo nadaljevala z generacijo starejših. Prevzela je mentorstvo študijske skupine Keramika in mozaik, ki ju vodi še dandanes.

Vesna Stražišar je vodila tudi delavnico Punčke za Unicef, delavnico oblikovanja voščilnic in šivanja igrač tako za društvo kot tudi za učitelje na logaški osnovni šoli.

Uradna podelitev se ne bi mogla lepše zliti, kot se je z nastopom legendarnega Vlada Kreslina, ki je z glasbo in besedo logaškemu občinstvu predstavil svojo že četrto pesniško zbirko Pojezije, v kateri s pridihom otožnega Prekmurja nadaljuje povest o Beltinški bandi oz. tistem, kar je z njo doživel in od njih slišal. Med drugim smo slišali njegove hite, Od višine se zvrti in Črne kitare do Vsi so venci vejli, ki jo je skupaj s pevcem ali celo namesto njega pelo občinstvo v dvorani Narodnega doma. Seveda ni manjkalo nadvse hudomušnih vložkov neuničljivega Kreslina, ki mu leta ne pridejo do živega. Njegov nastop je namreč prerasel v koncert, saj se je po bučnem aplavzu po prvem delu svojega programa kar za skoraj celo uro vrnil na oder in tesno povezan z občutji občinstva zaključil eno najboljših občinski prireditev v zadnjih letih.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Miran Antončič

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja