Obvestilo

Januarja lani se je v Sloveniji 354 prebivalcev pisalo Pust in 36 Krof

Na državnem statističnem uradu so te dni objavili zanimivo pustno statistiko. »V Sloveniji je bilo 1. januarja lani 354 prebivalcev s priimkom Pust, 308 s priimkom Kurent, 36 s priimkom Krof in osem s priimkom Šema,« so zapisali na svoji spletni strani.

Več kot polovica ali 57 odstotkov ljudi s priimkom Kurent je bila iz osrednjeslovenske statistične regije, iz podravske, kjer je doma maska kurent, pa le deset. Na pustni torek letos svoj rojstni dan praznuje 5745 prebivalcev.

Značilna sladka pustna jed je krof, za katerega denimo potrebujemo moko, mleko, jajca, sol, sladkor in džem. Za kilogram moke smo lani odšteli povprečno 0,72 evra, za liter trajnega polnomastnega mleka 0,77 evra, za kilogram kuhinjske soli 0,80, za kilogram belega sladkorja 0,86, za liter jedilnega olja 1,39, za deset jajc 1,80, za kilogram limon 2,03 in za kilogram džema 6,17 evra.

V državo smo od januarja do novembra lani uvozili za skoraj šest milijonov evrov prazničnih, karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo, vključno s čarovniškimi triki. Izvozili pa smo jih za nekaj več kot 1,3 milijona evrov.

Glavna trgovinska partnerica Slovenije za tovrstne izdelke je bila Italija. Kot ugotavljajo na statističnem uradu, smo  Iz nje uvozili 22 odstotkov celotnega uvoza takšnega blaga, vanjo pa izvozili 42 odstotkov celotnega izvoza tovrstnih izdelkov. Uvoz je bil v zadnjih desetih letih največji leta 2017, ko smo uvozili za več kot deset milijonov evrov tovrstnega blaga, izvoz pa leta 2019, ko smo ga izvozili za približno 2,5 milijona evrov.

Po pustnem torku se bo s pepelnično sredo za kristjane začel 40-dnevni post pred veliko nočjo, ko veljajo omejitve pri uživanju mesa. Prebivalec Slovenije je v letu 2019 sicer porabil za prehrano 91 kilogramov mesa, od tega največ svinjskega, najmanj pa konjskega.

Vir: SURS

Foto: arhiv NzN

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja