Obvestilo

Japonski gasilci obiskali Logatec

Včeraj so dolnjelogaške prostovoljne gasilce obiskali predstavniki gasilske zveze Japonske s predsednikom Akimotom na čelu.  Japonska delegacija gasilcev se je namreč mudila na konferenci v Zagrebu, pred Logatcem so gostje obiskali Ljubljano, po srečanju z logaškimi gasilci pa so si ogledali še Postojnsko jamo.

Pobudnica obiska je bila logaška gasilka in nekdanja visoka funkcionarka Marinka Cempre Turk, ki se je lani septembra udeležila prve gasilske ženske konference na Japonskem.

Japonci-z Bertom

 

Na Japonskem, kjer imajo veliko naravnih katastrof, od tajfunov, potresov, vulkanskih izbruhov do tornadov gasilci svojega dela ne opravljajo prostovoljno in v njihovih vrstah tudi ni toliko mladih kot pri nas.

Kot je uvodoma pojasnil župan Berto Menard, imamo v Logatcu sedem prostovoljnih gasilskih društev, pohvalil pa se je z velikim številom šoloobveznih otrok med gasilci. Povedal je, da občina za delovanje prostovoljnih gasilskih društev namenja tri odstotke proračuna, kar je 180 tisoč evrov. »Naši gasilci so tudi člani civilne zaščite. Ob vsaki ujmi so prvi, ki ljudem priskočijo na pomoč,« je še povedal.

Japonci-za mizo

Po besedah predsednika Akimota imajo na Japonskem 860 tisoč gasilcev, vendar je glede na število ljudi to veliko manjši odstotek kot v Sloveniji.

Župan je gostom ob koncu prijateljskega pogovora izročil simbolična darila, med drugim potico in knjigo, gostje pa so slovenske gostitelje med drugim obdarili s tradicionalnim kimonom – opravo japonskih gasilcev.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Japonci-darila

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja