Obvestilo

Jurij Kraigher, Slovenec, ki je preletel stoletje

V Parku vojaške zgodovine so včeraj predpremierno prikazali film Slovenec, ki je preletel stoletje. Film je nastal v produkciji Studia Proteus v sodelovanju z Društvom Kolut, s podporo Občine Postojna in ameriške ambasade. Dokumentarec predstavlja življenje Jurija Kraigherja Žoreta iz Hrašč in njegovo zavidljivo medvojno in povojno letalsko kariero. Projekcije se je udeležila tudi nova ameriška veleposlanica v Sloveniji Nj. Eksc. Lynda C. Blanchard.

 

Življenjska zgodba Jurija/Georgea Kraigherja (rojen leta 1891 v Hraščah pri Postojni, umrl leta 1984 v Litchfieldu, Connecticut, v Združenih državah Amerike) je bila tako zanimiva in razgibana, kot je bilo zanimivo in razgibano 20. stoletje, ki ga je živel. Gre za zgodbo, ki naravnost kliče po filmu, so prepričani ustvarjalci, med njimi režiser Dušan Milavec in scenarist Drago Mislej – Mef. Kot je v nagovoru med drugim dejala ameriška veleposlanica, je presenečena nad zgodovinsko povezanostjo med Slovenijo in ZDA. »Slovenski izseljenci, ki so prišli v ZDA pred Kraigherjem, so dobesedno pomagali graditi ZDA,« je poudarila.

Jurij Kraigher je bil vojaški pilot, veteran prve in druge svetovne vojne, polkovnik vojnega letalstva ZDA, testni pilot, inovator, eden od direktorjev podjetja Pan American Airways … Večkrat se je znašel v samem vozlišču zgodovinskih dogajanj. Konec leta 1943 mu je bila kot polkovniku ameriškega letalstva zaupana naloga vzpostavitve enote za reševanje sestreljenih ameriških letalcev na Balkanu in tej enoti je uspelo prepeljati na varno skoraj 2.500 mož.

Društvo Kolut se je filmske uprizoritve te zanimive zgodbe lotilo s pomočjo Parka vojaške zgodovine, Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji, Studia Proteus, Občine Postojna in Zavarovalnice Triglav.

Po besedah direktorja Studia Proteus Ernesta Zakarije je to že njihov deveti dokumentarec, za vse pa ima zasluge urednica Alenka Furlan Čadež z nepogrešljivo ekipo, ki je s filmom Slovenec, ki je preletel stoletje postavila spomenik zavednemu rojaku. Film bo del zbirke Parka vojaške zgodovine, katerega direktor Janko Boštjančič je na predpremieri dejal, da je vez med ZDA in Slovenijo z zgodbo o Kraigherju postala še tesnejša.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja