Obvestilo

Kako deluje čistilna naprava?

Logatec – V okviru Evropskega tedna mobilnosti je minuli  petek potekal voden ogled logaške čistilne naprave. Kako poteka proces čiščenja odpadne vode, nam je pojasnila Rezka Mlakar iz Komunalnega podjetja Logatec, ki nas je vodila po objektu.

Ogled čistilne naprave se je začel na dvorišču, kjer poteka mehansko čiščenje vode. V prvi fazi se iz vode odstranijo večje smeti, maščobe, pesek in drugi drobni delci, nato pa gre voda naprej v membranske bazene. »V membranskih bazenih poteka proces biološkega čiščenja, ki deluje s pomočjo mikroorganizmov. Mikroorganizmi se prehranjujejo z umazanijo v vodi. Rezultat tega procesa pa je voda, očiščena do te mere, da se lahko vrne nazaj v okolje,« pojasnjuje Mlakarjeva med ogledom.

Ogledali smo si tudi prostore, kjer poteka avtomatsko čiščenje zraka. Za dodatni sistem čiščenja zraka so se v logaški občini odločili zaradi pogostih pritožb nad smradom, ki ga je povzročala stara čistilna naprava. Rezultati so odlični, saj v letošnjem poletju ni bilo zaznati smradu in investicija se je več kot obrestovala.

Zanimiv ogled se je zaključil v nadzorni sobi, kjer zaposleni spremljajo potek delovanja celotnega sistema. Mlakarjeva nam je za konec še zagotovila, da čistila naprava deluje brez večjih težav in da se v Logaščico vrača sicer ne pitna,a še vedno čista voda.

Nina Jerina

Na fotografiji: Rezka Mlakar med razlago procesa čiščenja zraka (foto: Nina Jerina)

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja