Obvestilo

Kako so nekdaj praznike obhajali

Knjižnica Logatec v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine poziva k zbiranju gradiva na temo praznovanja.

Leta 2013 smo v logaški knjižnici uspešno izpeljali akcijo zbiranja spominov na 1. svetovno vojno v okviru projekta evropske digitalne knjižnice Europeana. Iz zbranega gradiva je nastala bogata zbirka Logatec z okolico v času 1. svetovne vojne, nadgrajena tudi z literarnimi deli (ki si jo lahko ogledate na portalu Kamra – www.kamra.si), letos pa se nam je ponudila izredna priložnost v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki se bodo vrteli okrog teme praznovanja.

Zato pozivamo vse, ki doma hranite kakršno koli gradivo – fotografije, lahko pa tudi različne predmete – na temo praznikov in starih običajev, da sodelujete v akciji Kako so nekdaj praznike obhajali. Zanimajo nas predvsem stari običaji, ki so že napol utonili v pozabo oziroma obhajanje različnih praznikov na področju logaške občine, kot so:

  • pustovanje,
  • velika noč, božič in drugi krščanski prazniki,
  • prvi maj,
  • kresovanje,
  • običaji pri opravljanju kmečkih opravil,
  • blagoslov konj na Štefanovo itn.

Gradivo bomo fotografirali oziroma skenirali in vam ga vrnili, nato pa bo v digitalizirani obliki objavljen na portalu Kamra. Akcija zbiranja bo trajala od 11. maja do 11. septembra 2015. Gradivo bomo sprejemali po predhodni najavi na elektronskem naslovu urska.oresnik@log.sik.si ali na telefonski številki (01) 7541 722 (Urška Orešnik). Stopimo skupaj in zberimo spomine za prihodnje rodove!

Urška Orešnik, Knjižnica Logatec

Na fotografiji:  velikonočna procesija na Cankarjevi ulici v Dolnjem Logatcu  (iz arhiva Knjižnice Logatec)

Ne spreglejte

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja