Obvestilo

Kamniti križi edinstvenost Pivke in Košanske doline

Pivka – Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka je nedavno izdalo knjigo Po poteh kamnitih križev na Pivki in v Košanski dolini avtorja Božidarja Premrla.”To je temeljit pregled križev po Zgornji Pivki pa vse do Postojne, pa tudi Košanske doline,” pove predsednica društva Irena Margon.

Nastanku knjige je botrovalo naključno srečanje  z raziskovalcem kamnite dediščine Božidarjem Premrlom, s katerim so sprva leta 2014 ustvarili manjši turistični vodnik z opisi križev in poti. ”Prva knjižica je zajemala samo križe v Pivki in okolici. Želeli smo to delo nadgraditi in letos nam je uspelo ob podpori občin Pivka in  Postojna ter številnih donatorjev, podjetij na Pivškem in širše uresničiti projekt,”pojasni Margonova in  doda: ”Knjiga je opremljena s preglednim zemljevidom, ki prikazuje, kako na gosto so križi posejani po tej pokrajini. Dodan je tudi slovarček narečnih in strokovnih izrazov, posebna zanimivost pa so stare razglednice krajev, kjer so križi.”

In k sreči ohranjenih križev, ki jih najdemo tudi na Krasu in v Brkinih, ni malo. Na začetku,  sredi ali na koncu vasi, tudi ob cestah, poteh in na križpotjih jih srečamo preko 80,  na Pivškem več kot polovico. ”Križi imajo tukaj prav posebno vrednost, saj jih je znani raziskovalec slovenskih nabožnih znamenj dr. Marijan Zadnikar poimenoval kar »pivška skupina«”. Služili so kot kažipot in obet srečne poti popotniku, na vasi so bili tudi zadnje mesto slovesa od pokojnika. Nekateri so nastali kot spomin na kakšen tragičen ali drug za vas pomemben dogodek. ”Najstarejši križ najdemo v Narinu, ta nosi letnico 1629, imamo pa tudi nov križ na novem delu pivškega pokopališča in na Šilentabru, kjer je nekoč križ že stal,”  pove Margonova, sicer so večino postavili v 19. in 20. stoletju. ”Zanimiv je križ na Osojnici, ki edini stoji na hribu. Najlepša križa sta v Radohovi vasi in v Kočah. Zanimiv je tudi tisti v Koritnicah, ki predstavlja cel spomenik s Križanim, sklesala sta ga kamnosek Ivan Piani iz Gorice in nato ga je leta 1926 umetniško preklesal kipar France Gorše,” razloži Margonova.

Kamniti križi predstavljajo edinstveno kulturno dediščino in so vtisnjeni v zavest ljudi doma s Pivškega. To dokazuje tudi  dejstvo, da si je društvo Lipa Pivka za svoj znak izbralo stilizacijo zgornjega dela križa in da so izdelali repliko kamnitega križa kot spominek, za katerega so prejeli certifikat za izdelek umetne obrti  in pohvalo dr. Janeza Bogataja.

 

Dragana Čolić

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja