Obvestilo

Katern Transport – ustanovitelju ob obletnici kamion, kakršnega je vozil pred 40 leti

Podjetje Katern, ki je v minulem tednu zabeležilo 40-letnico delovanja, sodi med najpomembnejša in tudi največja prevozniška podjetja na Postojnskem. Družinsko podjetje, ki ga je leta 1978 ustanovil Zdenko Katern, danes zaposluje 30 ljudi in upravlja s približno 27-imi sodobnimi vozili. O poslovanju, voznem parku, načrtih ter praznovanju 40-letnice smo se pogovarjali s Petro Malavašič, vodjo logistike.

 Na katerih trgih poslujete in kakšno blago prevažate?

Predvsem se usmerjamo na prevoze na jug Italije, torej v Napoli, Bari, na Sicilijo do Malte. Prevažamo več vrst blaga, tako kompletne kot delne pošiljke.

S kakšnim voznim parkom razpolagate?

Trenutno razpolagamo s 7 tandem prikoličarji, 20 sedlastimi vlačilci in 2 voziloma za manjše pošiljke. Ker pa vozni park nenehno posodabljamo, se tako tudi število vozil v floti neprestano spreminja. Vozni park posodabljamo z novejšimi vozili, ki so bolj ekološka in tako tudi sami prispevamo en delček k lepšemu okolju, v katerem živimo.

Pred kratkim ste sedež podjetja preselili na novo lokacijo, s Planine na Ravbarkomando. Kaj je botrovalo tej odločitvi?

Sedeža podjetja še nismo preselili na novo lokacijo, nameravamo pa to storiti v prihodnosti. Za omenjeni korak smo se odločili, ker so kapacitete v Planini postale preprosto premajhne, poleg tega, pa se z dejavnostjo tudi umaknemo iz vasi.

Katern je družinsko podjetje – kako ste si razdelili vloge in kje vidite prednosti takšnega podjetja?

Ko je Zdenko Katern predal podjetje sinovoma, je bilo takoj jasno, na katerem področju bo kdo deloval. Dalibor se že od malih nog odlično znajde v vzdrževanju vozil, Alenu pa bolj leži delo v pisarni, torej vodenje poslovanja podjetja. Prednost vidimo predvsem v tem, da je vsak odgovoren za svoje področje in tako vse breme ne pade samo na enega.

S kakšnimi težavami se srečujete avtoprevozniki v Sloveniji?

Težko bi se osredotočila samo na Slovenijo. V splošnem bi lahko rekla, da je trenutno največja težava v zakonodaji, ker se neprestano spreminja in zaostruje. Kljub temu, da je Slovenija članica EU, ima še vedno vsaka država članica svoje zahteve glede zahtevane dokumentacije. V praksi to pomeni, da moramo še vedno slediti zakonodaji vsake države članice in se ji prilagajati.

Številne globe morajo za prekrške voznikov plačevati prevozniška podjetja in odgovorne osebe – kako komentirate kaznovalno politiko?

Pomembno je, za kakšen vzrok kazni gre. V določenih primerih je prav, da je odgovorno tudi podjetje in tako odgovarja za svoje zaposlene, v večini primerov pa je nadzor nad prekrški praktično nemogoč. Zadevo pa je, prav zaradi varstva podatkov, vse težje nadzorovati, saj podatkov o zaposlenih voznikih ne moremo pridobiti, smo pa zanje dolžni odgovarjati.

Na področju avtoprevozništva je organiziranih veliko sejmov in drugih specializiranih prireditev. Katerih se udeležujete oz. kako pridobivate nova znanja?

Res je, sejmov in prireditev je v zadnjem času vse več, običajno se dogovorimo in razporedimo za udeležbo. Vseeno pa ni mogoče, da bi se udeležili vseh dogodkov, saj smo poleg podjetnikov tudi ljudje in potrebujemo tudi čas zase in za naše družine.

Kako ste obeležili 40-letnico podjetja?

Praznovali smo na lokaciji, kamor naj bi v prihodnosti preselili dejavnost, z velikim šotorom, hrano, pijačo in ansamblom. Pripravili smo tudi muzej, v katerem je predstavljena zgodovina podjetja in maketa prihodnosti. Predstavili smo promocijsko vozilo Volvo FH16 750 v črni barvi in vozilo OM, s kakršnim je svojo dejavnost pred 40 leti začel ustanovitelj Zdene Katern, kot presenečenje.

Kje vidite prihodnost avtoprevozništva?

Prihodnost imamo v našem podjetju jasno začrtano, le slediti moramo svojim ciljem. Zavedamo se, da sami ne bomo zmogli, zato veliko pričakujemo tudi od naših zaposlenih, ki svoje delo v podjetju ne opravljajo le kot službo, ampak vestno in s srcem. Le skupaj nam bo uspelo, da dosežemo zastavljene cilje, zato z veseljem zremo v prihodnost.

Blanka Markovič Kocen

Foto:  Jerneja Korošec

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja