Obvestilo

Kip Matere Terezije v središču Postojne?

Postojna – Občinski  svetniki bodo na današnji seji odločali o pobudi za postavitev kipa Matere Terezije na lokaciji v središču mesta, med stavbama Zavoda Znanje in Občine Postojna, na Ljubljanski cesti 2.

Svetniško pobudo  so sicer svetniki obravnavali že na prejšnji seji, a sklenili, da jo bodo kot samostojno točko uvrstili na naslednjo, torej današnjo sejo. Omenjeni kip občini podarja Besim Hajdari, ki na svetnike naslavlja tudi prošnjo za izdajo soglasja k postavitvi. Gre za 2,5 m velik in 440 kg težak kip iz brona, ki ga je izdelal mojster Leonard Leka iz Tirane, Albanija, ocenjena vrednost umetnine pa znaša 28 tisoč evrov.  »Ker je kip javnega pomena, ga je treba umestiti na ustrezen javni prostor, kjer bo na voljo ljudem, praznih lokacij, ki bi omogočale postavitev kipa take velikosti, pa je malo,« meni predlagatelj  in dodaja, da je želja donatorja postavitev kipa ob Ljubljanski ulici, na peščenem počivališču z rozarijem med objektoma občinske uprave in Zavoda Znanje.

Spomnimo, Mati Terezija predstavlja svetovno čislano osebnost, ki je bila prisotna in prepoznavna na vseh celinah. Papež Frančišek jo je letos razglasil za svetnico. Po mnenju donatorja bi kip Matere Terezije mestu Postojna poleg izkaza spoštovanja občanov do nje prinesel tudi novo kulturno, versko in turistično prepoznavno točko, ki bo nadgradila podobo mesta.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Občine Postojna

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja