Obvestilo

Klasični kras bo do leta 2020 predvidoma vpisan na Unescov seznam

V okviru priprave kandidature za vpis so na Institutu za raziskovanje krasa v Postojni minister za okolje in prostor Jure Leben, župani in upravljavci območja včeraj podpisali sporazum o upravljanju klasičnega krasa.

Priprave nominacije za vpis vodi Park Škocjanske jame, koordinatorka dr. Rosana Cerkvenik pa je povedala: »Za Slovenijo bi to pomenilo peti vpis na seznam svetovne dediščine pri Unescu, od teh tretji vpis s področja narave. Ta vpis bi pomenil predvsem veliko priznanje Sloveniji kot krasoslovni državi,  torej priznanje strokovnjakom na eni strani, ki so skozi stoletja v svetovnem merilu uspeli dokazati, da ima krasoslovje tu svojo zibelko, po drugi strani pa je to priznanje domačinom, ki so s tem območjem živeli in ga trajnostno upravljali že takrat, ko o trajnostnem razvoju še nismo govorili.«

Gre za 25 tisoč hektarov veliko območje klasičnega krasa, ki obsega šest občin: Bloke, Cerknica, Postojna, Pivka, Loška dolina in Logatec. »Univerzalne vrednosti tega območja so kraška polja in vsa geologija in geomorfologija, ki se vežeta nanje ter speleologija in zgodovina krasoslovja,« pojasnjuje Cerkvenikova. Sporazum je podpisalo tudi deset organizacij, ki so tako ali drugače povezane z upravljanjem klasičnega krasa v Sloveniji.

Težavo pri slovenski kandidaturi bi lahko pomenil Poček z vojaškim vadiščem, zato je okoljski minister Jure Leben obljubil, da bo do konca leta pripravljena vodovarstvena uredba.

Slovenija bo vpis za nominacijo oddala januarja prihodnje leto, evalvacija naj bi trajala do maja 2020, junija pa bo znano, ali bo Klasični kras vpisan na Unescom seznam.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja