Obvestilo

Knez Mariano Hugo Windisch-Graetz na obisku pri županu občine Logatec

Trobičeva knjiga v Logatec pripeljala kneza Mariana Huga Windisch-Graetza

V začetku tega leta je izšla knjiga z naslovom »Še vedno na prepihu«, ki je za Logaško območje še kako pomemba. Avtor dr. Milan Trobič v njej opisuje ustno izročilo, mite in pripovedke z Logaškega. Med drugim lahko beremo tudi zgodbe in pripetljaje knežje družine Windisch-Graetz, ki je bila do konca druge svetovne vojne lastnica gradu ob Planinskem polju. O gradu, ki je bil leta 1944 požgan in oplenjen,  knežja družina pa prisiljena oditi v izgnanstvo, se je namreč spletlo veliko zanimivih zgodb.

Ta vsebina je pritegnila tudi pozornost glave omenjene družine, kneza Mariana Huga Windisch-Graetza, in sicer v tej meri, da je želel spoznati avtorja in župana Občine Logatec, ki je pripomogla k izdaji te knjige. Tako je ob koncu maja po posredovanju logaškega občana mag. Matjaža Žigona knez Windisch-Graetz s svojim bratrancem grofom Philipom Ceschijem in nečakom dr. Niclausom Faulstrohom obiskal Občino Logatec.

Obisk kneza -Trobič_25. maj 2016_2

Visoki gost (levo) z avtorjem knjige dr. Milanom Trobičem

Knez bi pomagal logaški občini

Ob obisku je stekel zanimiv pogovor o kraju, v katerem je živela družina Windisch-Graetz, gradu, ki je sedaj v ruševinah, ter iskanju korenin svojih prednikov. Sogovornika sta se dotaknila tudi problemov današnjega časa in sveta. Poudarila sta, da je v svetu preveč krivic in revščine in da je treba ljudem v stiski pomagati. Knez je kot veleposlanik Suverenega malteškega viteškega reda v Republiki Sloveniji ponudil tudi pomoč, če bi jo Občina Logatec potrebovala. Dodal je še, da s člani tega Reda v poletnem času načrtuje obisk Slovenije, še posebno kraje, kjer so begunci. Ob tem pa pohvalil občane Logatca, ki so sprejeli begunske družine.

To poletje snidenje knežje družine v Sloveniji

Pred koncem obiska je še povedal, da s člani družine pripravlja srečanje rodbine, ki je razkropljena po svetu. Snidenje bo v tem poletju, v Sloveniji, ob tej priložnosti pa bo postavljena tudi razstava fotografij in dokumentov, ki bo na ogled tudi v Predjamskem gradu.

Ob odhodu se je župan Berto Menard knezu Marianu Hugu Windisch-Graetzu zahvalil za obisk in mu izročil fotografijo bajoneta z vgraviranimi imeni bitk na Soški fronti, kjer je knezov oče deloval kot aktivni častnik avstro-ogrske armade in so ga našli v porušenem gradu. Dr. Milan Trobič pa mu je podaril svojo knjigo, ki je na nenavaden način vnovič povezala knežjo družino z logaško občino.

Knez se je poln lepih vtisov s svojima sorodnikoma in z obljubo, da se še vrne, poslovil od župana in Logatca.

Mag. Nevenka Malavašič,

Občinska uprava

Foto: dr. N. Faulstroh,  mag. M. Žigon.

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja