Obvestilo

Knjižni poklon Miroslavu Vilharju

Včerajšnja prireditev Pripoved o življenju in delu Miroslava Vilharja, ki je dodobra napolnila dvorano Kulturnega doma Postojna, je postregla z dvema velikima obeležjema. Predstavljena je bila monografija Miroslava Vilharja, obeležilo pa so tudi 135-letnico delovanja Turističnega društva Postojna.

Prireditev se je začela s pregledom delovanja in dosežkov Turističnega društva Postojna. Predsednik društva Srečko Šajn je v svojem govoru podal nekaj poudarkov, ki zadevajo turizem. »Poleg nujne racionalnosti naj nas vodi tudi prava mera čustev,« je dejal, ki naj pripomore k prijaznosti in gostoljubnosti. Poudaril je tudi sobivanje kulture in turizma ter sodelovanje na vseh področjih in vseh porah človekovega udejstvovanja.

Sledila je predstavitev monografije Miroslava Vilharja, avtorice Brigite Tornič Milharčič. V dialogu z voditeljico je avtorica razkrila začetke projekta, dolgotrajen proces dela in neizmerno veselje ob zaključku. S tem je slovenski narod bogatejši za še eno izjemno delo, s katerim se skuša pokloniti velikemu narodnemu buditelju in mu skuša povrniti nekaj malega v zameno za njegovo življenjsko delo. Uvodni del je avtorica namenila zgodovinskemu pregledu političnih, gospodarskih in kulturnih razmer v 19. stol. na slovenskem in v postojnskem okraju, kateremu sledi strnjena življenjska in ustvarjalna pot Miroslava Vilharja. Monografijo bogatijo številni izpisi iz časopisov in citati oseb, ki so bile z Vilharjem kakorkoli povezane. Dodanega pa je tudi veliko slikovnega gradiva, kar bo, kot se nadeja avtorica, pritegnilo mlajše bralce.

Organizatorji so občinstvu nato postregli s kolažem Vilharjevih del v besedi, petju in glasbi. Številni nastopajoči na odru so med drugim predstavili njegovo prvo pesem v slovenskem jeziku Predčutki, skladbe za klavir, melodije iz spevoigre Jamska Ivanka, manjkala pa ni niti vsem poznana Po jezeru in še mnoge druge.

Ob koncu programa je nekaj besed podal župan Občine Postojna Igor Marentič. Čestital je članom Turističnega društva Postojna za njihovo dosedanje delo in zagon, za katerega je prepričan, da jim ga ne bo nikoli zmanjkalo. Poudaril je tudi pomen pridobljene monografije v poklon Miroslavu Vilharju, saj smo na ta način »počastili našega pomembnega rojaka.« Vilhar je znal pritegniti ljudi s svojimi pesmimi, prozo in časnikarstvom. »Največja odlika Vilharjevih del pa je ta, da je približal slovenščino in slovenstvo svojim domačinom,« je med drugim poudaril.

Sledile so zahvale in skupni poklon nastopajočih, nato pa pogostitev in veselo druženje. Prisotni so lahko tudi kupili predstavljeno monografijo in z zagotovostjo lahko trdim, da vsebina novih lastnikov ne bo razočarala.

Maja Batagelj

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja