Obvestilo

Knjižnica Logatec stopa v osmo desetletje

Knjižnica Logatec letos praznuje 70. rojstni dan. Ob častitljivem jubileju, ki so ga  sinoči zaznamovali s slavnostno prireditvijo v Narodnem domu, je izšel tudi zbornik 7 desetletij bralnih doživetij, v katerem je ujeta vsa zgodovina knjižnice.

Logatec – »Slovenci brez knjige ne bi bili to, kar smo,« je na slavnostni prireditvi uvodoma dejal logaški župan Berto Menard in izrazil prepričanje, da je knjižnica v vseh teh letih za kulturo kraja naredila izjemno veliko. »V knjigah in sodobnih elektronskim medijih je zbrano skoraj vse znanje sveta, a knjiga je bolj domača, topla  in polni dušo ter srce.« Župan je vnovič spomnil, da v Logatcu težko čakamo na novi kulturni center, ki bo ena največjih naložb logaške občine.

»Knjižnice so tiste ustanove, ki hranijo neprecenljivo bogastvo pisnih virov človeštva, odpirajo nam vrata do novih znanj in spoznanj, pomagajo nam ohranjati nacionalno zavest, obenem pa odpirajo tudi vrata v druge svetove,« je v svojem nagovoru povedal direktor Knjižnice Logatec Gregor Erjavec. Poudaril je, da so knjižnice enako dostopne in odprte vsem članom naše družbe, ne glede na starost, narodnost, raso, socialni položaj … In zagotovo drži izrek, zapisan v zborniku: »Google ti da tisoč odgovorov, knjižničar pravega.«

Zbornik 7 desetletij bralnih doživetij, ki predstavlja piko na i praznovanju 70-letnice delovanja Knjižnice Logatec, sta v pogovoru z voditeljem prireditve Miho Brajnikom predstavila knjižničar Gvido Komar in posebna gostja prireditve Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic.  Zbornik skozi besedo in sliko razgrinja razgibano zgodovino logaške knjižnice, ki je rasla in se postopoma gradila v pravo izobraževalno ustanovo, prostor druženja in poleg družine in šole oziroma službe vse bolj  postaja tudi  »tretji življenjski prostor«.

Prireditev je glasbeno obarvala skupina prelestnih ženskih glasov Rozalije, prisostvovali so ji tudi bivši vodje knjižnice (na vodilni fotografiji z aktualnim direktorjem), direktor Gregor Erjavec pa je medse povabil tudi indijskega veleposlanika, s katerim je v preteklosti uspešno sodeloval.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja