Postojnska jama
Obvestilo
bty

Knjižnica v Novi vasi v novih prostorih pogreša mladino

S septembrom se je Enota knjižnice Ivana Čampa Nova vas preselila v nove prostore. Lokacija knjižnice je sedaj v pritličju v prostorih med lekarno in občino, oz. med lekarno in vrtcem. Knjižnica seveda ni samo prostor izposoje knjig, ampak nudi še veliko več in je pravo kulturo središče prebivalcev Nove vasi in Blok.

Pri selitvi so po besedah Martine Zakrajšek sodelovali zaposleni v knjižnici in nekateri zaposleni na Občini Bloke.

Knjižnica uporabnikom nudi preko 11.000 knjig, poleg tega pa knjižnični fond zajema tudi pestro zbirko cd-jev, dvd-jev z risankami za najmlajše, filmi za mladino in odrasle. »V čitalnici, ki je zdaj fizično ločena od knjižničnih prostorov, najdemo tematsko raznolik izbor revij za mladino in odrasle,« pojasnjuje Zakrajškova. »Najmlajšim je na voljo mesečno reševanje ugank za najmlajše – Uganke za modrijančke, starejši otroci pa se lahko spoprimejo z Literarno uganko, ki se največkrat rešuje s pomočjo knjige in je vedno vezana na določeno tematiko. Najmlajšim je na voljo tudi različen izbor Bralnih kufrčkov. To so posebni kovčki na koleščkih in vsebujejo pester izbor knjižic in pobarvanko. Otroci si jih z navdušenjem izposojajo.«

Sicer pa je v novovaški knjižnici največ povpraševanje po sodobnem leposlovju, največkrat so to romani, kriminalke, znanstvenofantastični in zgodovinski romani. »V knjižnici nudimo brezplačen vpis za prvošolce in ob vpisu prvošolčki dobijo darilo. Letos je to knjiga z naslovom Novi mali človeček. Brezplačen vpis nudimo tudi upokojencem,« pravi sogovornica.

V knjižnici pogrešajo mladino – dijake in študente, ki med tednom bivajo v kraju šolanja.

»V naših prostorih redno mesečno organiziramo pravljično ustvarjalne urice za otroke. Najprej preberemo pravljico ali dve, nato se z otroki pogovarjamo o temi, ki jo obravnava knjiga in nato otroci naredijo določen izdelek, največkrat iz odpadnih materialov, kot so različni tulci, embalaža, gozdni plodovi …« pojasnjuje Martina Zakrajšek. »Večkrat priredimo razstave likovnih del. Predvsem starejši se ob odhodu v pokoj posvetijo ustvarjanju različnih izdelkov, ki zahtevajo določene ročne spretnosti. Svoje izdelke pogosto razstavijo na ogled v knjižnici, saj imamo v ta namen zelo priročne steklene vitrine.«

V novovaški knjižnici pripravljajo tudi različne predstavitve knjig, potopisna predavanja, predstavitve določenih obredov in običajev, ki zaradi sodobnega načina življenja izginjajo iz našega vsakdana v pozabo.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv knjižnice

bty

 

Ne spreglejte

Slovenski turizem je na kolenih, ni pa mrtev

Trije turistični ponudniki s kraškega območja: Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja