Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Komunala Cerknica opozarja na nelegalno gradnjo vodovoda v občini Loška dolina

Gradnja vodovodnega cevovoda na odseku Viševek-Vrhnika-Žaga v občini Loška dolina je nelegalna in lahko ogrozi zdravstveno neoporečnost pitne vode, so na današnji novinarski konferenci opozorili v Javnem podjetju Komunala Cerknica opozorili na današnji novinarski konferenci. Kot je povedal direktor Anton Kranjc, se gradbena in sanitarna inšpekcija za njihovo opozorila ne zmenita.

Občina Loška dolina je kot investitor v juniju objavila javni razpis za izgradnjo 1700 metrov dolgega vodovodnega cevovoda s premerom 300 milimetrov, s katerim nadomešča obstoječi cevovod, so predstavniki komunale danes pojasnili v Cerknici. Javni razpis za izvedbo del je bil po Kranjčevih besedah objavljen brez projektne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, saj gre po mnenju Občine Loška dolina za vzdrževalna dela v javno korist, za katera po gradbenem zakonu ne potrebuje gradbenega dovoljenja, v Komunali Cerknica pa pravijo, da gre za gradnjo novega, primarnega vodovoda, ki bi moral biti zgrajen po vseh pravilih, vsaka druga interpretacija pa je zavajanje. “Občina Loška dolina z gradnjo krši tako tehnični pravilnik, občinski odlok in gradbeni zakon,” so prepričani.

PO ogledu gradbišča so predstavniki cerkniške komunale ugotovili, da se vodovodni cevovod ne gradi po pravilih stroke. Cevovod ima namreč premajhen padec, kar pomeni, da ga ne bodo mogli ustrezno izpirati. Glavni pomislek, ki ga jena novinarski konferenci  izrazil direktor Kranjc je skrb za zdravo pitno vodo. »Gre za zagotavljanje zdrave pitne vode in ker se gradi brez projektne dokumentacije in v nasprotju s pravili stroke, nas skrbi, da cevovoda ne bomo mogli upravljati tako, kot je treba, in bo v njem prihajalo do sekundarnih kontaminacij.«

Konec oktobra so vložili prijavo na gradbeni inšpektorat in po enem mesecu dobili zgolj obvestilo, da so prijavo prejeli in jo bodo obravnavali, ko bo prišla na vrsto. Vzpostavili so stik tudi z ministrstvom in državnim sekretarjem, ki je obljubil, da se bo odzval, vendar se to ni zgodilo.  Komunali Cerknica pa je pritrdila upravna enota, kjer menijo, da bi se gradnja vodovoda lahko začela zgolj na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja in prijave začetka gradnje.

Gradnja medtem teče dalje, a je Komunala Cerknica ne namerava prevzeti v upravljanje. PO Kranjčevem mnenju ni izključen razhod v smislu, da cerkniška komunala ne bi več pokrivala obeh občin. »Občina LD že nekaj časa dela po svoje,  težava pa  je tudi v tem, da Občina Loška dolina že šest let ni potrjevala elaborata za cene in je bila Cerknica tista, ki je zagotavljala ustrezna likvidnostna sredstva za delovanje podjetja, kar je samo na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda za cca 200 000 evrov primanjkljaja,« je dejal Anton Kranjc.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V ponedeljek pet novih okužb v Cerknici, dve v Postojni

V ponedeljek so kar pet novih okužb z novim koronavirusom potrdili v Cerknici, štiri pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja