Obvestilo

Komunalno podjetje Vrhnika: pol stoletja za lepo, čisto, in varno okolje

Komunalno podjetje Vrhnika je 50-letnico svojega uspešnega delovanja zaznamovalo s slavnostno prireditvijo, ki sta se je poleg direktorice mag. Brigite Šen Krže iv vrhniškega župana Stojana Jakina, ki je dolga leta vodil to podjetje, udeležila tudi župana sestrskih občin Borovnice in Log-Dragomerja Andrej Ocepek in Mladen Sumina.

Direktorica je uvodoma izpostavila številne uspehe podjetja, ki je predvsem na področju ravnanja z odpadki danes eno vodilnih, najbolj razvitih v Sloveniji in tudi širše. Opozorila je na pomembnost strategije kontinuiranega uvajanja novosti, podkrepljenih s sodobnimi organizacijskimi pristopi in predstavila najnovejši projekt nadgradnje centra ponovne uporabe –  blagovno znamko DEPÓ. Spomnila je tudi na nov pomemben mejnik, pridružitev k mreži »Zero Waste«, o kateri poročamo v sosednjem članku.

KPV-direktorica

V sklopu praznovanja so skupaj s podjetjem Unirec, d. o. o., organizirali zbiranje plastenk v bližnjih šolah. V akciji, ki je potekala od marca do konca junija letošnjega leta, je več kot 2.100 otrok iz sedmih šol oz. njihovih podružnic zbralo 1.255 kilogramov plastenk. S tem so želeli še bolj spodbuditi ločeno zbiranje odpadne embalaže, ozavestiti šolarje o koristnosti takega zbiranja in hkrati razbremeniti ekološke otoke, ki se (pre)hitro polnijo z odpadno embalažo.

Največ plastenk na otroka je zbrala OŠ Log – Dragomer (natančneje njena podružnična šola Bevke), drugo mesto je osvojila OŠ Ivana Cankarja (oziroma njena podružnična šola Drenov Grič), tretje mesto pa OŠ Ivana Korošca iz Borovnice. Trud osnovnošolcev je podjetje Unirec, d. o. o. nagradilo z denarno nagrado v znesku 1.000 evrov, zmagovalno šolo pa bo peljalo na enodnevni izlet, kjer si bodo otroci lahko ogledali obrat za reciklažo odpadkov. Otroci OŠ Bevke so na prireditvi tudi zapeli (na sliki).

KPV-otroci

V okviru praznovanja 50-letnice delovanja so skupaj s kulturnim društvom Poligilda organizirali delavnice za otroke na temo ReUse – ponovne uporabe. Z ustvarjalnimi delavnicami so želeli mlajši generaciji pokazati, kako privlačni in kakovostni so lahko izdelki iz odpadnih materialov.

Vrhniška komunala  je pri ločenem zbiranju odpadkov  v Sloveniji odigrala pionirsko vlogo, saj ločeno zbiranje odpadkov poznajo že 20 let in je danes edina na tem prostoru, ki reciklira kar 76 odstotkov odpadkov.

Cilji v prihodnosti so smeli in glede na dosedanji trud verjamejo, da jim bo uspevalo tudi v prihodnje. Usmerjeni so v polni zagon projekta Zero Waste in centra ponovne uporabe oziroma trgovine DEPÓ. V naslednjih petih letih želijo povečati delež ločenih zbranih odpadkov na 82 %, doseči manj kot 70 kg odloženih odpadkov na prebivalca in manj kot 300 kg ustvarjenih odpadkov na prebivalca. Zgradili bodo pomožne objekte za skladiščenje posipnih materialov in hrambo vozil, ter posodobili službo uporabniške podpore – vse na enem mestu.

V zadnjih letih so še več poudarka namenili posodobitvam poslovnega procesa, konsolidaciji dejavnosti v podjetju, večji stroškovni učinkovitosti in preglednosti poslovanja. Uspelo jim je doseči kontinuiteto dobrih poslovnih dosežkov in jih še nadgraditi.

»Sedanjemu vodstvu želim še veliko uspehov v obstoječi zasedbi, ki je dobra. V nasprotnem primeru pa pridem nazaj,« se je pošalil Jakin.

Osrednji del slavnostne prireditve je bila dražba sedmih izdelkov iz Depoja. Zbrana sredstva, 355 evrov, bodo namenili osnovnim šolam, ki so sodelovale v akciji zbiranja plastenk.

Besedilo in foto: arhiv KPV, Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Tehniški muzej Slovenije: v novo sezono z razstavo Vse o zvoku

S 1. marcem bo Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki zopet odprl svoja vrata. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja