Obvestilo

Koncert v spomin na župnika Jožeta Gregoriča

Pred enim letom nas je zapustil naš predragi Jože Gregorič, Logatčan in nazadnje brezovški župnik. Bil je človek, ki je izžareval svojo gorečnost za Boga. Z veseljem se spominjamo, kako se je vsakodnevno dotikal naših src. V njegovi zadnji župniji Brezovici pri Ljubljani je Jože pusti močan pečat. Ob prvi obletnici njegove smrti ga je župnija počastila s spominskim tridnevjem, ki je potekalo od 23. do 25. oktobra.

Jože Gregorič

V soboto 24. oktobra, drugi dan spominskega tridnevja, je bil namenjen glasbenemu spominu nanj.  Brezovška župnija je v farni cerkvi organizirala koncert, kjer so nastopili: otroški, mladinski in mešani pevski zbor z Brezovice, mešani pevski zbor Adoramus in Simfonični orkester Cantabile s solisti pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika.

Brez aplavza do src

Program je obsegal najlepša dela iz zakladnice duhovne zborovske in instrumentalne glasbe. Z izbrano besedo je koncert povezovala Alenka Klemenc. Med posameznimi skladbami ni bilo aplavzov, kar je dajalo koncertu še poseben ton.

Izvajalci niso navdušili le s čudovitim izvajanjem glasbe, uspelo jim je, da so vse poslušalce ponesli v čase, ko je bil Jože še med nami. Vsaj za en večer se je zdelo, da je bil res med nami, ne le v naših srcih.

V prvem delu koncertu je zvenela zborovska glasba. Vsak zbor se je predstavil z dvema izbranima skladbama. V drugem delu koncerta pa je igral Simfonični orkester Cantabile.

Glasbeniki so še posebej ganili s skladbama Gabrielova oboa s solistko Evo Vrtačnik in Caccinijevo Ave Maria, s solistko Mojco Bitenc. V napovedi je bilo povedano, da sta to bili Jožetovi najljubši skladbi, ker sta ga popeljali v globoko molitev.

Slišali smo tudi zborovsko skladbo »Gospod, ti si moj delež in moje veselje« (Ps 16, 5) , ki je bila napisana na besedilo novomašnega gesla ob njegovi novi maši. Napisal jo je Marjan Grdadolnik in pod njegovim vodstvom sta jo izvedla oba mešana zbora skupaj. Nato se jim je pridružil še orkester in solistki Mojca Bitenc in Angelca Plevnik z Webrovim Pie Jesu.

Ob koncu pa so nas združeni pevci in glasbeniki z Benediktusom Karla Jenkinsa in solistom čelistom Petrom Avšičem opomnili, da je čas žalovanja že minil. Glasba je prodrla do notranjosti vseh navzočih.  Res veličastno, kot se za takega človeka spodobi.

Še en košček Jožeta smo, združeni vsi glasbeniki in poslušalci, začutili v skladbi Jezus moj ljubim te. To skladbo je še posebej rad pel in imel. Čudovita glasba in veličina Jožetovega duha sta pobožali marsikatero srce, tekle so solze,… tako med izvajalci kot med poslušalci, ki so ob koncu vse nastopajoče nagradili s stoječim aplavzom.

Knjiga pridig

Ob spominskem tridnevju  je izšla tudi čudovita knjiga z njegovimi pridigami. Uredila in zapisala jih je Alenka Klemenc. Naš prijatelj Jože tako ostaja med nami z močjo svojih besed. Njegove pridige so bile zmeraj udarne in se jih marsikdo še vedno večkrat spomni. Niso namreč samo zadele bistva, ampak so tudi povezovale ljudi. Med seboj in tudi z glasbo. Jože je bil namreč eden od pobudnikov lanskega Gala novoletno – božičnega koncerta Simfoničnega orkestra Cantabile v Cankarjevem domu Ljubljana. Nadaljevali bomo s to njegovo pobudo tudi letos,  zato vas orkester Cantabile prisrčno vabi v soboto 19. 12. 2015 v Gallusovo dvorano Cankarjevega  doma v Ljubljani.

Lucija Treven

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja