Obvestilo

Konec poletja v Postojni v znamenju festivala Zmaj ‘ma mlade

 1. poletni kulturni festival Zmaj ‘ma mlade, ki se v Postojni začenja danes in bo ponudil 13 dni kulturnega, športnega in zabavnega programa, bo ob 20.30 odprla artistična skupina ŽeliMel s predstavo Krogi, sledila bo zasedba Ana Pupedan. Jubilejno izdajo bo zaznamovala tudi razstava na Inštitutu za raziskovanje Krasa ZRC SAZU.

Postojna – Festival se je iz dvodnevnega dogodka, s katerim so v Postojni zaključili poletje, razširil  v mesečni festival, nato pa se je zaradi krize skrčil na 14 dni, z njim pa še vedno zaključujejo poletje v Postojni, so ob jubileju zapisali organizatorji.

Mesto naj živi kot mesto

Festivalsko dogajanje, ki poteka v centru Postojne, vrača mestu življenje, “da mesto živi kot mesto, ne pa zgolj predpražnik Postojnske jame,” poudarjajo organizatorji. Na festivalu so se v 19 letih zvrstili znani in manj znani slovenski ter številni tuji gostje, ki so obiskovalcem ponudili prijetno in zabavno preživljanje poletnih dni v Postojni.

Spomine na pretekle festivale bodo organizatorji obudili z razstavo, ki jo bodo 21. avgusta odprli v avli Inštituta za raziskovanje Krasa ZRC SAZU.

Od glasbe in gledališča do ustvarjalnih delavnic

Na koncertnih odrih se bodo poleg Ane Pupedan letos med drugim zvrstili še zasedba Slainte Ol’ Friend ter zasedbe Matic Marentič, Sandi MVP in Morbid Creation. Obeta se tudi spopad harmonik Mihe Debevca in Tomaža Rožanca ter koncerte skupin Jazzberry in Vito Marence Flamenco Group z Ano Pandur, Damira Avdića ter zasedb Zoran Čalić Band in Bakaline.

Gledališki odri in ulice bodo med drugim ponudili monokomedijo Polone Vetrih Pijem, ker sem pač žejna, tradicionalni stand-up večer ter artistični ulični predstavi argentinskih umetnikov Brunitusa in Grisel.

Najmlajši se bodo lahko udeležili sobotnih ustvarjalnih delavnic v Mladinskem centru Postojna, ki jim bosta sledili predstavi Čebula in Mišje zgodbe. V sodelovanju s projektom Kje je prostor v Postojni? bo letošnji festival ponudil tudi delavnice za otroke v prostoru Lokalc na Tržaški cesti.

Za ljubiteljhe filmske umetnosti pripravljajo tudi tri filmske večere v okviru Poletnega kino eksperimenta, na katerih si bo mogoče ogledati nagrajeno slovensko grozljivko Idila ter dokumentarna filma Deckument – od rolke do skejta in Mlada Nada.

Zadnji dan festivala pa bo pod naslovom Po-stoj na ulici namenjen oživitvi širšega mestnega jedra Postojne. V jutranjih urah se bo začel Postojnski tek.

Blanka Markovič Kocen

Foto: www.Zmaj-‘ma-mlade

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

2 komentarja

 1. Kaj lahko prosim nehate tiščat Postojno na Notranjsko ker smo Primorci !!!!!!

  • Blanka Markovic Kocen

   Spoštovani,

   če si podrobneje ogledate ime medija, boste ugotovili, da vas nikamor ne “tiščimo”.

   Lep pozdrav,

   Blanka Markovič Kocen, urednica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja