Obvestilo

Korak bliže h gasilsko-reševalnemu centru

Postojna – Postojnski župan Igor Marentič in direktor družbe CPG Kristjan Mugerli sta v torek  slovesno podpisala pogodbo za gradnjo novega Gasilsko-reševalnega centra Postojna. Gradnja težko pričakovane pridobitve se bo torej začela.

Družba CPG je bila namreč izbrana izmed devetih prijavljenih na razpis v vrednosti nekaj nad 3,9 milijona evrov z DDV.  Ponujena vrednost CPG je bila dobrih 3,1 milijona evrov oz. 2,55 milijona brez DDV. Večino sredstev so zagotovili iz občinskega proračuna, del pa naj bi prispevalo ministrstvo za obrambo, s katerim sicer že sedaj sodelujejo, ko gre za požarno zaščito vojaškega vadbišča na Počku.

»Podpis z izvajalcem je še eden izmed ključnih korakov do začetka gradnje,« je povedal župan in dodal, da je vesel, da je na razpisu najboljšo ponudbo dal ravno CPG, s katerim imajo na Občini kot izvajalcem del zelo dobre izkušnje. CPG namreč gradi tako prizidek k Šolskemu centru Postojna, kjer bo zaživel center modernih tehnologij, kot tudi vodovod. Zadovoljstvo pa je izrazil tudi Mugerli in zagotovil dobro opravljeno delo.

Novi objekt v samem središču mesta

Povsem nov objekt, ki bo zamenjal obstoječega, dotrajanega, naj bi zdaj postavili na območju ob vhodu v mesto, tik ob bolnišnici za ženske bolezni oz. ob zdravstvenem domu, kjer je sedaj zasebna reševalna postaja.

Dela bodo predvidoma stekla sredi novembra, končana pa naj bi bila konec naslednjega leta oz. najpozneje spomladi 2018. Želja, da bi gasilci in službe za zaščito in reševanje v Postojni dobili nov objekt, je stara že več kot 20 let.

Ker so prostori skoraj v samem središču mesta, pa se podaljša tudi odzivni čas ob intervencijah. Nenazadnje se je treba zavedati, da gre za varnostno precej ogroženo območje, saj postojnski gasilci posredujejo tudi ob nesrečah na precejšnjem delu primorske avtoceste, pravijo na občini.

Prostor za gasilce, reševalce, jamarje in patronažo

V novem gasilsko-reševalnem centru, ki se bo raztezal na 3.200 kvadratnih metrih,bodo  ustrezne prostore dobili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, Gasilska zveza Postojna, reševalna in patronažna služba Zdravstvenega doma Postojna, reševalna postaja Meditrans, Civilna zaščita Občine Postojna ter jamarski in gorski reševalci.

V pritličju bodo večinoma garaže za gasilska vozila, v nadstropju pa garaže za reševalna vozila ter pomožni in pisarniški prostori. Na lokaciji med novim centrom, porodnišnico in zdravstvenim domom bo predvidoma urejen tudi heliodrom, ki bo služil vsem trem ustanovam.

Blanka Markovič Kocen

Na fotografijah 3D simulacija novega centra (foto: arhiv občine)

gasilsko-resevalni-center-postojna4

 

gasilsko-resevalni-center-postojna3gasilsko-resevalni-center-postojna2gasilsko-resevalni-center-postojna1

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja