Obvestilo

Košanska mladina odslej v novih prostorih

Konec oktobra je košanska mladina tudi »uradno« stopila v svoje nove prostore, v katerih bo lahko preživljala svoj prosti čas.

Občina in vaška skupnost tlakovali pot do pridobitve

Leta 2019 je košanska mladina izrazila željo, da bi prostore stare šole namenili mladim Košanske doline. Predstavniki Občine Pivka, ki je lastnica objekta, in vaške skupnost so se z idejo strinjali in se dogovorili, kako priti do željenega cilja.

S prostovoljnim delom do lepe notranjosti in urejene okolice

Člani društva so z delovnimi akcijami, s prostovoljnim delom uspeli narediti marsikaj. Odstranili so rastlinje za objektom, naredili novo odprtino za ločen vhod v kletno etažo, odstranili dotrajane lesene stopnice, odbili omet, izkopali obstoječi tlak in izvedli poglobitev, izvedli so nov podložni beton, toplotno se je izoliralo tla, zalilo tlake in položilo ploščice.

Izvedena je bila groba elektro in vodovodna instalacija ter notranja kanalizacija s priklopom kanalizacije na obstoječo greznico. Delo je torej rezultat pridnih rok košanske mladine, stroške za material pa je krila Občina Pivka v višini 11.000 evrov. Poleg tega je bilo 6000 evrov pridobljenih po razpisu Evropske solidarnostne enote – Movit, 7.400 evrov pa so prispevali člani društva Košanske mladine.

Že leta 2021 pa je Občina Pivka na objektu izvedla nekatere večje posege. Za zamenjavo oken je pridobila 70.720 evrov od ministrstva za kulturo. Izvedena je bila zamenjava celotnega fasadnega stavbnega pohištva, torej 33 oken in dvoje vrat.

Pri glavnih vhodnih vratih v objekt so bile zgrajene nove stopnice, obložene s kamnom. Na severni in zahodni strani so obnovili fasado, na dvorišču ob severni strani objekta pa uredili drenažo, kanalizacijo in ostalo infrastrukturo ter uredili peščeni plato namenjen širši javnosti. V objektu so  v pritličju celovito prenovili sanitarije, ločeno za moške in ženske, v kleti pa uredili sanitarije za mladino.

Prezračevalni sistem v kletnih prostorih

Izvedli so toplotno izolacijo debeline 30 centimetrov po celotnem podstrešju in  na novo uredili ogrevanje in hlajenje v objektu, saj so dosedanje električne radiatorje zamenjali z IR paneli ter klima napravami. V kleti so v prostorih, katere so mladinci Društva košanske mladine v letu 2020 lepo obnovili, v sklopu te investicije  uredilo prezračevalni sistem.

Skupna vrednost investicije je znašala 130.000 €. Izvajalec vseh del je bilo podjetje GPS-GRAD d.o.o. iz Škofljice, nadzor je opravljalo podjetje KARSUS d.o.o. iz Sežane.

Prvi košanski halloween

Odprtje prostorov je bilo priložnost za pogled na prehojeno pot, ki je pripeljala do novih prostorov, za zahvale in čestitke, praznovanje pa se je s prvim košanskih halloweenom zavleklo globoko v noč.

Foto Jože Pavzin

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja