Obvestilo

Košanske jaslice letos v dveh nadstropjih

Če smo se pred leti odpravljali na ogled lepih velikih jaslic v frančiškansko cerkev v centru Ljubljane, si jih lahko zadnja leta ogledamo veliko bližje in sicer v Dolnji Košani. 

Tam jaslice ob pomoči posameznikov ustvarja Milan Mozetič. Ljubezen do prikazovanja božiče zgodbe na pravljičen način mu je spodbudil župnik v domači Fari pri Hrenovicah. Otroško ljubezen do jaslic je prinese s seboj v Košano, kjer sta jih s sosedom dolga leta postavljala v stranski kapeli cerkve.

Ker pa prostora v veliki košanski cerkvi ne primanjkuje so se čez leta jaslice širile in sedaj zavzemajo velik del cerkvene površine. Prihod župnika Zdenka Štruklja v Košansko dolino pa je povzročil, da so jaslice oživele in se povečale. Število figur na jaslicah se je znatno povečalo, prvim premikajočim se figuram so sledile še druge in sedaj lahko med drugim občudujemo pravi delujoči mlin .
Vsako leto na jaslicah najdemo nekaj novega, zadnja leta pa so to predvsem stari slovenski motivi. Če je lani domovanje sveti družini predstavljala prava jamska votlina, te dni Jezušček spi pod pravim slovenskim kozolcem. Motiv kozolca pa se na letošnjih jaslicah pojavlja v različnih velikostih. Košanske jaslice pa se letos raztezajo na kar dveh nadstropjih.

Milan Mozetič ideje zbira celo leto. Ko so ene jaslice postavljene, se že prične misliti na prihodnje leto, pravi. »Včasih vidiš kakšno vejo, skalo, drevesni štor… pa četudi poleti na dopustu … in že razmišljaš kam bi ga decembra v cerkvi postavil,« še dodaja.  Vsekakor pa poudarja, da brez ekipe, ki pomaga, pri vseh težjih fizičnih opravilih – prenašanju elementov, okrasja, zelenja … – postavitev takšnih jaslic ne bi bila mogoča.

Delo se v cerkvi prične že takoj po miklavževanju in traja vse do svetega večera, ko ob polnočnici jaslice razsvetlijo cerkev. Jaslice bodo tako kot vsako leto cerkev krasile do svečnice, 2.februarja in ste seveda lepo vabljeni, da si jih ogledate. Cerkev bo med prazniki in v nedeljah odprta do 18. ure, ostale dni pa po dogovoru na telefonski številki 031 307 931 v popoldanskem času.

Sidonija Zega

Foto: Jože Pavzin

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja