Obvestilo
SLOVENIJA,LOZ,27.6.2012,PODJETJE KOVINOPLASTIKA LOZ. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO

Kovinoplastika Lož v rokah finskega sklada

Loška dolina – Kovinoplastika Lož, največji zaposlovalec v Loški dolini, bo dobila novega večinskega lastnika. To bo postal finsko-luksemburški finančni sklad KJK, ki v zadnjih dveh letih v Sloveniji na veliko kupuje podjetja. Koliko bo Fince stal nakup 62 odstotkov Kovinoplastike, uradno ni znano.

Družba pooblaščenka, lastnica 62 odstotkov Kovinoplastike Lož, je v sredo podpisala pogodbo o prodaji delnic podjetju KJK Investicije, poroča  Siol.net. Njegov ustanovitelj je finančni sklad KJK Fund II, katerega uradni sedež je v Luksemburgu, upravljajo pa ga na Finskem. Zeleno luč prodaji morajo prižgati le delničarji pooblaščenke, ki se bodo 29. avgusta sestali na skupščini.

Kovinoplastika Lož bo že četrta večja naložba sklada KJK v Sloveniji. Pred tem so Finci že prevzeli ali sodelovali pri prevzemih treh slovenskih podjetij, in sicer podjetij Iskra ISD, Don Don in Tomplast.

V KJK naj bi za te posle odšteli približno 35 milijonov evrov. Večina vlagateljev v sklad, ki priložnosti išče v kapitalsko šibkih podjetjih z dobrim položajem na trgih, prihaja s Finske, z Danske in iz baltskih držav.

Družba pooblaščenka pred bankrotom

Družba pooblaščenka, ki je leta 2007 najela posojilo za odkup delnic Kovinoplastike, tako Siol.net, je sicer že nekaj let na meji bankrota, revizor pa je že leta 2014 podvomil v sposobnost družbe, da še naprej posluje kot delujoče podjetje, če ji ne bo uspelo reprogramirati dolgov.

Že takrat so se v družbi pooblaščenki delnice Kovinoplastike odločili prodati in denar nameniti za poplačilo upnikov, saj so ocenili, da v nasprotnem primeru ne bodo mogli poravnati kreditnih obveznosti.

Družba pooblaščenka ima še za dobrih 17 milijonov evrov finančnih obveznosti. Njena največja upnika sta Družba za upravljanje terjatev bank in Kovinoplastika, ki ji pooblaščenka dolguje še dobrih pet milijonov evrov. Denar ji je Kovinoplastika posojala med letoma 2011 in 2014, ko je imela sama velike poslovne težave.

Padanju naročil in prihodkov Kovinoplastike je po izbruhu gospodarske krize sledila večletna izguba, odpuščanja, stavke, poizkus sovražnega prevzema … Ali se družbi z novim finskim lastnikom obetajo boljši časi,  glede na sporočilo, ki smo ga prejeli iz družbe, ne moremo sklepati.

Uprava Kovinoplastike s podrobnostmi prodaje ni seznanjena

“V petek, 29. julija  2016, je bila uprava Kovinoplastike Lož, d.d., s strani našega večinskega lastnika Kovinoplastike Lož družbe pooblaščenke d.d. seznanjena, da je bila v sredo 27. julija 2016 podpisana pogodba o prodaji deleža v Kovinoplastiki Lož d.d. s kupcem KJK Investicije 5 d.o.o., kar je razvidno tudi iz sklica skupščine Kovinoplastike Lož družbe pooblaščenke d.d., ki je bila 28. julija  objavljena na AJPES-u. O drugih podrobnostih uprava Kovinoplastike Lož d.d. ni seznanjena,” je povedal predsednik uprave Kovinoplastike Peter Nelec, dodatne informacije in stališča o prodaji deleža bodo v Kovinoplastiki Lož d.d. pripravili v naslednjem sporočilu za javnost, predvidoma v torek, 2. avgusta.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja