Obvestilo

Kovod ozavešča o pomenu pitne vode

Podjetje Kovod Postojna že nekaj let izvaja različne poučne dejavnosti, ki bi odrasle, predvsem pa najmlajše uporabnike opominjale na to, kako pomembna je skrb za čisto okolje ter kakšen pomen in vlogo ima voda v našem življenju. Med njimi je tudi projekt škratka Vodka, ki je danes praznoval pet let.

»Zadovoljni smo, naši zaposleni se s tem projektom radi ukvarjajo. Sprva ni bil tako široko zastavljen, rezultati, ki smo jih pridobili iz analize, opravljene v šolah, so tudi zelo dobri, kar je motivacija za nadaljevanje projekta,« je uvodoma dejal direktor Kovoda David Penko in dodal, da zanimanje za projekt izkazujejo tudi v drugih krajih, zato razmišljajo o razširitvi. Glede na odzive, izražene tudi na današnji novinarski konferenci,  so v Kovodu prepoznali, vlogo ozaveščanja, da je treba piti vodo iz pipe.

Kot je povedala vodja projekta Vodko Irena Sušelj Šajn, sicer v Kovodu vodja službe za zdravstveni nadzor in analize, želijo z  neformalnim izobraževanjem na temo pitne vode doseči, da otroci v osnovni šoli osvojijo odnos do vode kot naravne dobrine. »Vzgojiti želimo odgovornega in dovolj ozaveščenega odraslega uporabnika pitne vode iz javnega vodovodnega sistema,” je povedala. V projektu, ki je v slovenskem prostoru pionirsko delo, vsako leto sodeluje med 1300 in 1500 otrok.

V preteklih letih so v okviru projekta Vodko izdali poučno knjigo o vodnem škratu, pripravili gradivo za šole in vrtce, izvajali naravoslovna srečanja ter pripravili več izobraževalnih dogodkov in predstavitev na lokalnih sejmih. Vzpostavili so tudi poučno spletno stran za najmlajše, v izobraževalne in druge ustanove ter organizacije pa so namestili tablice, ki opominjajo na pitje vode iz pipe. Gre za družbeno odgovoren projekt, za katerega so v petih letih vložili približno deset tisoč evrov, financirajo pa ga iz tržnega dela projekta. Ves čas pa so si po Penkovih besedah pomagali tudi s sponzorji.

Ob zaključku novinarske konference je direktor Kovoda predstavil še nekaj letošnjih poslovnih rezultatov. »Pokazale so se naložbe iz preteklosti – čistilne naprave, vodarne. Stroški vodarne v Malnih so se znižali, za skoraj 40 odstotkov pa so poskočile cene elektrike. Dvigujejo se stroški vseh odpadkov, predvsem blata, saj je prevzemnik lani razveljavil sklenjeno pogodbo in smo na podlagi javnega razpisa izbrali novega, za okrog 30 odstotkov višjo ceno.«

Sicer podjetje po Penkovih besedah posluje dobro, z minimalnim dobičkom, ki ga dovoljuje zakon. Promet so v petih letih povečali z 2,4 na 4,5 milijona, in sicer na račun tržnega dela. »Z občino se dogovarjamo, da bi v prihodnje prevzeli upravljanje stanovanj, dolgoročno pa bi ustanovili tudi gradbeno ekipo in se bolj tržno prijavljali na javne razpise ter v prihodnosti nekoliko zrasli,« pojasnjuje Penko. »Vse te investicije se morajo upoštevati v omrežnino. V Postojni bodo zneski na položnicah zato verjetno nekaj odstotkov višji, v Pivki pa najbrž ne, a o tem bodo odločali občinski sveti. Cena vode bo ostala enaka, pričakovati pa je, da se bodo povečale cene čiščenja in odvajanja odpadne vode, ker smo v upravljanje prevzeli nove kanalizacije in čistilne naprave, na katere je priklopljenih vedno več ljudi. Popravek cene bo nujen, vendar govorimo le o minimalnih odstotkih.«

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja