Obvestilo

Kristjan, Patrik, Nika in Samanta – mladi varuhi dediščine

Orehek pri  PostojniČe se boste te dni potepali po krajih v naši regiji, ki jih, kar priznajmo si, vsi premalo poznamo, se ustavite v Orehku pri Postojni. Vasica, ki leži na pol poti med Prestrankom in Hruševjem, je namreč bogata z naravno  in kulturno dediščino, ki je v tamkajšnjem kulturnem domu na ogled tudi v svojevrstnih miniaturkah. Zanje so poskrbeli  osnovnošolci Kristjan Bergoč, Patrik Bergoč, Nika Smerdelj in Samanta Bergoč, ki so se odločili, da poletne počitnice preživijo malo drugače. 

”Ostali trije so v šoli izdelovali prostore v hiši, pa sem prišel na idejo, da bi še sami kaj takega počeli in bi lahko naredili orehovške znamenitosti, da bi se kulturna dediščina  v Orehku čim bolj ohranjala,”  pojasni zamisel  o izdelovanju maket 12-letni Patrik, sicer nastarejši član skupine. ”Grad je bil prvi, ki smo ga naredili,” doda  Kristjan. Stavbe so si sprva  ogledali na terenu in jih fotografirali,  nato so fotografije preučili in začeli z izdelovanjem. Projekt jim je vzel kar precej časa: ”V bistvu smo delali  ves dan, od jutra do popoldneva,” pove  Kristjan.  Tako so porabili cele poletne počitnice in še malo čez, doda  Samanta:  ”Pol počnitnic smo bili bili pri Niki, potem pa so šli k naši prababici v zgornje stanovanje.”

Sprva grad, nato še ostalo

Mladi varuhi naravne in kulturne dediščine se namreč niso ustavili le pri izdelavi orehovškega gradu, ki je prepuščen propadanju. Zadana naloga jim je postala tako všeč, da so se lotili še drugih znamenitosti  ”Izdelali smo tudi obe cerkvi, ki še stojita,  obe kapeli, vodnjaka,  spomenik padlim borcem, Žegnano jamo in kulturni dom,”  jih našteje  Nika in doda: ”najtežje je bilo izdelati maketo cerkve sv. Lovrenca,  Kristjan pa razloži, zakaj: ”Kot prvo  smo morali naredit celo cerkev, to je bilo težko, potem pa še vse ostalo: obzidje, grobove, pa še pesek smo morali nasut.” Tako kot so si enotni glede najtežjega  so si tudi glede najbolj luštnega  ali najlažjega  dela: ”Kapelice, to je bilo najlažje narediti,« pove  Samanta, k čemur Patrik še navrže:  ”Ja, kapelice so nam zares dobro uspele, pa morda še lipe.”

Poleg maket še razstava fotografij

Kot da makete ne bi bile dovolj, so se mladi Orehovci na pobudo Tine Poljšak iz Notranjskega muzeja Postojna  odločili pripraviti tudi razstavo fotografij  orehovške  naravne  in kulturne dediščine,  ki so jo  sami opremili s potrebnimi informacijami . Ob pomoči prijateljic Karin Bole, ki je sodelovala v plesni točki, in Larise Mrše, ki je zaigrala na harmoniko,  so sami poskrbeli tudi za  spremljajoči program dogodka, ki so ga poimenovali Spoznajmo Orehek in je navdušil vse obiskovalce. A  ni šlo vse gladko, kar sami priznajo, da so se pri izdelavi maket kdaj pa kdaj tudi skregali.  In tudi  hitro pobotali, sicer ne bi bili priča tako izjemnenu delu.  Letošnje poletne počitnice bodo  tako vsem ostale v posebnem spominu : ”Zato ker smo se veliko manj kregali kot ponavadi  in ker smo bili vsaj ene počitnice več skupaj kot do sedaj ,” pojasni Samanta.

Dragana Čolić

Foto: Dragana Čolić in Tina Poljšak

Na vodilni fotografiji z leve: Nika, Samanta, Kristjan, Patrik

orehek_9

Mladi varuhi dediščine pred domačim kulturnim domom

orehek_2

orehek_1

Navdušeni obiskovalci na odprtju razstave

orehek_6

orehek_5

 

orehek_4

 

orehek_3

Makete

orehek_8

Avtorji maket in razstave v deblu večstoletne grajske lipe

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja