Obvestilo

Kulinarično doživetje primorskih jedi v središču prestolnice

Družbi Pivka in Delamaris sta pomembni partnerici skupine živilskih podjetij primorske, ki je na kulinarični dogodek PO PRIMORSKO v Ljubljani, 11. septembra, z vonjem po dišečih mediteranskih jedeh, že peto leto zapored privabila veliko množico obiskovalcev. Pravijo, da so Primorci temperamentni. Moč in volja se gotovo kažeta v vztrajnosti in želji, da bi na mizah vedno postregli le odlično in najboljše. Delamaris v tem letu praznuje 140 let tradicije in predstavlja številne nove izdelke, ki jih imamo lahko vedno pri roki. Še posebej navdušuje z novo Tuno steak Delamaris, ki je prva in edina tuna narejena v Sloveniji.

Na kulinaričnem dogodku Po Primorsko so premierno predstavljali tudi novo blagovno znamko mesnih konzerv Delatera, ki jo od avgusta dalje že najdemo na prodajnih policah. Pivka perutninarstvo pa se v tem letu, ko obeležuje 60. obletnico, veseli tudi nove podobe. Edini slovenski specializiran proizvajalec piščančjih dobrot je številne obiskovalce prireditve tudi tokrat navduševal z odličnimi narezki in pečenimi piščančjimi dobrotami za žar. Primorska živilska podjetja ohranjajo slovenske tradicionalne jedi tudi za prihodnje rodove Tradicionalne recepte oživljajo in ohranjajo številne domače gospodinje, a tudi primorska živilska podjetja in zadruge, ki so se združila pod skupnim imenom PO PRIMORSKO. S sodelovanjem želijo prikazati pestrost in bogastvo Primorske, ki se odraža tudi v lokalnih živilskih proizvodih. Odločitev za organizacijo predstavitve slovenskih živilskih podjetij pod sloganom »PO PRIMORSKO«, so živilska podjetja Primorske sprejela leta 2015.

V zahtevnih konkurenčnih pogojih široke ponudbe, ko uvožene jedi nepreverjenega porekla vse bolj izpodrivajo kulinarično kulturno dediščino Slovenije, slovenska primorska podjetja vztrajajo, saj se zavedajo, da potrebujemo izdelke odlične kakovosti, pravega okusa in primerne cene. Investirajo v opremo in nove tehnologije, predvsem pa v razvoj novih izdelkov po meri in okusu sodobnega potrošnika. V ponudbi lahko, prav zaradi prizadevanj slovenskih primorskih živilskih podjetij, najdemo zdravo alternativo, le poiskati jo je potrebno. »Pridelava surovin in skrbna priprava hrane je bila v Sloveniji že od nekdaj pomemben del kulture, ki jo moramo nadaljevati, saj vpliva na obdelanost polj, poselitve vasi in prinaša delovna mesta. Pomembno pa je ceniti tudi bogastvo jedi slovenskih pokrajin in to prenašati na nove generacije,« je povedal mag. Janez Rebec, predsednik Zbornice živilskih in kmetijskih podjetij Slovenije ter predsednik uprave skupine Pivka perutninarstvo in Delamaris.

Povezovanje eden od glavnih ključev uspeha Primorska hrana ni le zdrava oblika prehranjevanja, ampak je za Primorce pomembna tudi kot priložnost povezovanja. Že peto leto zapored so se v Ljubljani z brezplačnimi degustacijami predstavila podjetja v slovenski lasti: Mlinotest, Mlekarna Planika, Pivka perutninarstvo, Delamaris, Kras, Vinakras Sežana, Vinakoper, Vinska klet Goriška Brda, KZ Tolmin, KGZ Idrija in KZ Agraria Koper. Prireditev že tradicionalno poteka v tednu, ko obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domovini. V tem letu so jo organizirali 11. septembra na Pogačarjevem trgu. Z namenom ustvarjanja sinergije med lokalnim turizmom in živilsko industrijo so se letošnjemu dogodku pridružile tudi turistične organizacije iz širše primorske regije, ki so obiskovalcem predstavljale lokalne znamenitosti in doživetja ter poskrbele za pestre nagrade. Lahkotni okusi za zdravje Čeprav Primorska slovi predvsem po pršutu in vinu, ima regija širok repertoar tradicionalnih jedi, ki nikakor niso omejene zgolj na omenjene izdelke. Umetnost priprave se osredotoča na harmonijo lahkotnih okusov mediteranskih zelišč in oljčnega olja, kakovostnih svežih surovin in bogato tradicijo njihove priprave. Okusom in zgodbam te pokrajine lahko prisluhnemo tako v pristnem ambientu Primorske, sredi Ljubljane, in tudi takrat, ko kulinarično bogastvo mediteranskih okusov okušamo v sproščenem vzdušju lastnega doma. Na prireditvi, ki je bila v tem tednu sredi Ljubljane, smo pripravili degustacije mesnih jedi in mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, kruha, testenin, zelenjave in sadja ter seveda sonca polnih belih in rdečih vin.

Številne izdelke so obiskovalci lahko tudi kupili. Poleg razvajanja brbončic je bilo poskrbljeno tudi za primorsko glasbo in dobro voljo ter številne nagradne igre. Prireditev se je v letošnjem letu preselila na večjo lokacijo in dodala poleg degustacij in turistične ponudbe tudi veselo glasbeno popestritev, saj je Primorska že pogovorno domovina odlične hrane, vrhunskega vina in radostnih pesmi.

Petra Skok, Pivka Perutninarstvo

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja