Obvestilo

Kultura je doma tudi v Postojni

Na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku so v Postojni Silvi Bajc podelili priznanje Miroslava Vilharja za pomembne dosežke na področju kulture in promocijo Občine Postojna.

 Postojnčani so s slovesnostjo na sam večer kulturnega praznika zaznamovali ta edinstveni praznik, ki ga v Sloveniji edini v Evropi praznujemo kot državni praznik. V do zadnjega kotička polni dvorani Kulturnega doma smo skozi korespondenco velikega pesnika s sodobniki sledili nekaj manj znani zgodbi Prešernovega življenja.

Pod režijsko taktirko Dragane Čolić, ki je program tudi povezovala, so se na odru izmenjevali domača vokalna skupina Mavrica, ki jo vodi Jelka Bajec Mikuletič, ter mladi in nadobudni Salt PeeNuts in Bor Zgonc. Za kitarsko spremljavo pogovorov med Prešernom in njegovimi prijatelji sta poskrbela kitarista Tine Črnugelj z Glasbene šole Postojna in Anton Črnugelj, profesor kitare na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

  »Nikoli prej nismo imeli dostopa do toliko različnih kultur. Vprašanje za vsakega posameznika pa je, ali te kulture spoštuje ali vsaj poskuša razumeti. Kultura namreč ni le pisana ali spregovorjena beseda. Je obnašanje, je sprejemanje, je dajanje, razumevanje, je način življenja. Slovenska kultura je tako bolj kot kdajkoli prej postala le ena izmed mnogih, bogatih, evropskih in predvsem globalnih – svetovnih kultur. In če danes govorimo o multikulturnosti, potem je prav, da spregovorimo tudi o različnosti. Razlike nas bogatijo. Predvsem tiste v razumevanju, upoštevanju in spoštovanju drugih. Tudi drugačnih. Zelo pomembno je, da gojimo svojo kulturo, ki je naša identiteta in tudi identiteta prostora, v katerem ustvarjamo. S kulturo smo torej prepoznavni. Tako kot tisti, ki danes bežijo v boljši jutri, tako tudi mi, Slovenci, ne pozabljamo, in se hranimo z domačo kulturo kjerkoli. Na kateremkoli delčku oble se sliši slovenska pesem, beseda, nam vsakič ogreje srce in obudi spomine na dom. Zato je kultura predvsem razlog za veselje. Ne le ob zbujanju spominov, ampak zato, ker v nas budi zavest o pripadnosti. Kultura je naš ambasador,« je v nagovoru  izpostavil župan Igor Marentič, ki je prav na ta dan praznoval tudi svoj osebni jubilej.
Kot slavnostni govornik se nam je tokrat predstavil Drago Mislej – Mef, »izseljenec v Izolo«,  je ostal zvest svojemu izročilu in je prepletal tako hudomušnost kot tudi kritiko in, vsaj navidez, kar sproti uglasbil Prešernovo poezijo.

Vrhunec prireditve je bila vsekakor podelitev Vilharjevega priznanja Silvi Bajc, ki je v postojnskem kulturnem prostoru aktivna že od svojih gimnazijskih let dalje, širši javnosti pa je gotovo postala poznana in prepoznavna pred več kot dvajsetimi leti, kot prva ženska urednica Radia 94.

»Danes jo poznamo predvsem kot strokovno delavko Javnega sklada za kulturne dejavnosti – Območne izpostave Postojna, kar jo tesno povezuje s kulturnim dogajanjem na različnih področjih ljubiteljske kulture, s svojim delom pa presega službene dolžnosti in zadolžitve.

Dejavno sodeluje tako rekoč z vsemi kulturnimi društvi, ki delujejo v občini Postojna, spodbuja in podpira njihovo delovanje, jim pomaga in z njimi sodeluje pri izvedbi začrtanih programov in prireditev ter jih povezuje med seboj in s sorodnimi društvi od drugod.

Pomembno oblikuje ponudbo kulturnih prireditev za občane Postojne. Je organizatorka številnih prireditev na občinski, območni (medobčinski), regijski in državni ravni, ki segajo od prireditev za otroke do prireditev za starejše in imajo tako tudi medgeneracijski pomen.

Pri tem lahko posebej izpostavimo večletno organizacijo in izvedbo prireditev s področij folklore, plesa, gledališča, zborovske glasbe in likovne umetnosti,« je zapisano v obrazložitvi.

Med drugim sta bila Silvi Bajc zaupana scenarij in režija osrednje proslave ob priključitvi Primorske, ki je bila izvedena v Postojni 17. 9. 2016. Umetniški del programa, ki ga je naslovila »Primorska, iz česa je lepota tvoja stkana?«, je zrcalil njeno globoko spoštovanje  preteklosti, občudovanje primorske zemlje in njenih ljudi  ter tankočuten posluh za vpletanje različnih oblik umetniškega izražanja. S pravo mero je prireditev prepletla s sodobnejšim duhom,  tako da je bila privlačna in sporočilno močna tako za starejše generacije kot za mladino. Za opravljeno delo je prejela številne čestitke in pohvale.

»Zelo ustvarjalno leto 2016 se je za Silvo Bajc zaključilo s premiero  6. filma o starih Postojnčanih, »Zgodbe iz vogalne hiše«, pri katerem je sodelovala kot scenaristka in režiserka. Film je posvečen brivskemu salonu Ozbič ter življenju in delu gospoda Janka in njegovega očeta Viktorja.«

Seveda se razmislek o kulturi, taki in drugačni, z uradno proslavo ni končal, saj ji je sledilo družabno srečanje v avli Kulturnega doma, kjer smo Prešernu in njegovi zdravici lahko tudi nazdravili.

Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

                                                                                              

Ne spreglejte

V Pivki ustavili pijano voznico in sopotnika

S Policijske uprave Koper sporočajo, da so v ponedeljek ob 23.45 pri Pivki ustavili osebni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja