Obvestilo

Kulturno društvo Slavina nagrajeno z Vilharjevim priznanjem

Na osrednji prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku so v Postojni na vdečer slovenskega kulturnega praznika podelili priznanje Miroslav Vilhar za leto 2020. Za dolgoletno delo na področju kulture in promocije Občine Postojna ga je prejelo Kulturno društvo Slavina.

Kulturno društvo Slavina je že 27 let steber kulturnega življenja v Slavini in okolici. Slavina je bila stoletja dolgo pomembno kulturno središče večjega dela pivške kotline in kmalu po osamosvojitvi Slovenije se je na temelju bogate tradicije osnovalo društvo, ki je s silnim zagonom preseglo vsa pričakovanja ustanoviteljev.

Kot so zapisali v obrazložitvi, se je društveno življenje začelo s petjem – prva organizirana skupina znotraj slavinskega društva je bil Moški pevski zbor Slavina, ki se je kasneje ob zmanjšanju števila pevcev preoblikoval v Vokalno skupina Slavna. Slavinski pevci že 15 let pomembno bogatijo glasbeni prostor občine Postojna in tudi na tekmovanjih pevskih zborov dosegajo zavidljive rezultate.

Eden največjih izzivov, s katerim se je spopadlo Kulturno društvo Slavina, je bila obnova stare, propadajoče šole sredi vasi Slavina. Da bi nekdanjo šolo rešili pred propadom ter si zagotovili prostore za delovanje društva, so jo vzeli v najem  ter jo v nekaj letih, v veliki meri tudi z delom članov, popolnoma obnovili. Slavina je tako dobila kulturni dom z dvema dvoranama, učilnico, pisarno in več pomožnih prostorov.

Domoznanska sekcija se je s svojim delovanjem dotaknila tudi širšega slovenskega prostora. Leta 2002  so izdali ponatis knjige »Slavina«  Janeza Zabukovca in leta 2005 obsežen »Slavenski zbornik«. Aktivni so pri oživljanju zgodovinskega spomina na najpomembnejšega rojaka Josipa Gorupa pl. Slavinjskega – sodelovali so pri izdaji njemu posvečene številke zgodovinskega časopisa Kronika  ter skupaj z Občino Postojna leta 2012 ob stoletnici Gorupove smrti V Slavini postavili spomenik z njegovim doprsnim kipom. Domoznanska sekcija kulturnega društva pripravlja tudi redna predavanja, predstavitve knjig  in razne  druge izobraževalne dogodke.

Posebno sekcijo v društvu imajo tudi slavinske ženske. Za dobro počutje skrbijo z redno telovadbo, kjer naberejo moči za čiščenje kulturnega doma in urejanje vasi. Pred leti so pripravile tudi odmevno razstavo domačih vezenin z naslovom »Od zibeli do groba«.

Kulturno društvo Slavina je tudi glavni organizator vsakoletne prireditve »Koncert pod lipo«, ki je v 22 letih prerasla v enega največjih kulturnih dogodkov v Občini Postojna in pomembno popestri poletno kulturno dogajanje v naših krajih.

Foto Atelje Postojna

 

 

 

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja