Obvestilo

Kvadrat in krog, kocka in krogla

Knjižnica Bena Župančiča Postojna bo med 8. in 20. oktobrom dom sedemnajstim likovnim in štirim kiparskim delom. Razstava, ki nosi naslov Kvadrat in krog, kocka in krogla, je rezultat skupnega ustvarjanja primorskih likovnikov, letos že 15. po vrsti. Razstava sodi tudi v sklop 5. državne tematske razstave JSKD. Vsebina razstave je omejena z uporabo kvadratnih in/ali okroglih oblik kot prevladujočih elementov likovne kompozicije. Dela so ustvarjena na kvadratnem ali okroglem nosilcu in predstavljajo abstraktne in figuralne podobe s preigravanjem oblik kroga, kvadrata, krogle in kocke.

Razstava krog kvadrat1

Obiskovalca podobe ponesejo v svet osnovnih geometrijskih likov in teles, ki s svojo popolno obliko ponujajo številne simbolne pomene. Kvadrat in krog sta tudi osnova klasičnega pojmovanja človeških proporcev, ki sta prikazana v da Vincijevi risbi Vitruvijevega človeka v kvadratu in krogu. Ta ni le prikaz popolnosti človeških proporcev in skladnosti narave, temveč obenem simbolizira človekovo razpetost med zemeljskim in duhovnim, kot tudi nujo po njuni neločljivi povezanosti.

Likovni ustvarjalci so se z neklasičnima formatoma nosilca soočili pogumno in ju postavili ob bok bolj všečnemu in uporabljenemu pravokotnemu formatu. Obiskovalcem razstave dajo dela misliti, kako je lahko neka tako osnovna oblika predstavljena v toliko zanimivih in včasih nič kaj preprostih podobah.

Besedilo in foto: Maja Batagelj

Razstava krog kvadrat2

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja