Obvestilo

Lažje do sredstev za naložbe

V Regijski garancijski shemi Primorsko-notranjske regije so še na voljo sredstva za garancije za najem kredita, poleg tega so podjetnikom s spremembami javnega razpisa dodatno olajšali pot do posojil. Ta je mogoče v okviru sheme najeti pri večjem številu bank, vloga za kredite do 50.000 evrov je poenostavljena in ji ni več treba priložiti poslovnega načrta, pogoji za pridobitev garancije pa so ugodnejši. Zaradi spremenjenih pogojev bodo primorsko-notranjski podjetniki lažje prišli do sredstev za investicije.

Na Regionalni razvojni agenciji Zeleni kras namreč ugotavljajo, da je pot do kredita za mala podjetja pogosto težavna, saj banke zanj zahtevajo garancijo. Ta ovira je po zaslugi razpisa, ki bo odprt do porabe sredstev oziroma do junija 2018, lažje premostljiva. »Poleg tega so krediti za gospodarske subjekte v regiji zaradi nižje obrestne mere in manjših stroškov ugodnejši,« poudarja Marinka Petrc iz RRA Zeleni kras.

Na javni razpis garancij za bančne kredite mikro, malim in srednje velikim podjetjem v okviru Regijske garancijske sheme v Primorsko-notranjski regiji se lahko prijavijo gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge, ki delujejo in izvajajo projekte na območju občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Cerknica, Bloke in Loška dolina. Za sodelovanje ni potrebno kakršnokoli članstvo, saj želijo podjetjem pomagati s čim manj stroški. Še dodatno jim stopajo naproti s tem, da lahko garancijo dobijo ne le za investicije, ampak delno tudi za obratna sredstva, ki pa ne smejo presegati 20 odstotkov višine odobrenega kredita.

Slovenski regionalno razvojni sklad za garancije v Primorsko-notranjski regiji namenja 800.000 evrov, skupni kreditni potencial pa znaša 3,2 milijona evrov. Najnižji znesek bančnega kredita je 8.000, najvišji pa 150.000 evrov. Odplačilna doba kredita je največ 8 let. Pomoč po tem razpisu se dodeljuje po pravilu »de minimis«.

Upravičenci lahko pridobijo garancije v višini do 50 odstotkov glavnice kredita. V shemi poleg Abanke, Banke Koper in Delavske hranilnice odslej sodelujejo še NLB, Nova KBM, Hranilnica Lon, Banka Sparkasse in Primorska hranilnica Vipava.

Navodila za pripravo vloge in razpisna dokumentacija so na voljo na sedežu RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka in na spletni strani RRA Zeleni kras. Dodatne informacije lahko dobite pri Marinki Petrc (marinka@rra-zk.si, 05 721 22 33) ali Tadeji Pecman Penko (tadeja@rra-zk.si, 05 721 22 32). Podjetnik mora za kredit najprej zaprositi pri eni od omenjenih bank, nato pa se s pozitivnim sklepom banke lahko prijavi na razpis.

Avtor teksta: Urša Blejc

 

 

Ne spreglejte

Miklavžev sejem v Pivki

Turistično društvo Pivka vabi na Miklavžev sejem, ki bo v nedeljo, 3. decembra 2023, od 14. do 19. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja