Obvestilo

Lekarna Ljubljana: ignorirani, zavedeni, oškodovani

V Lekarni Ljubljana  so prepričani, da jim ministrstvo za zdravje s svojimi odločitvami povzroča poslovno škodo.  Ministrstvo je namreč že tretjič odločilo v nasprotju z zakonom in v nasprotju s tem, kar jim je naložilo Upravno sodišče. To je odločilo, da bi morali na ministrstvu za zdravje opraviti verifikacijo, torej preveriti, ali Lekarna izpolnjuje tehnične pogoje za odprtje lekarne, ki jo je Javni zavod Lekarna Ljubljana decembra 2013 odprl v Postojni, a je ministrstvo vlogo, kljub vsem izpolnjenim pogojem za verifikacijo, ponovno zavrglo. V obrazložitvi so napisali, da javni zavod ni stvarnopravno legitimiran za odprtje nove lekarne na drugem območju, za katerega ni bil ustanovljen.

»Pri tem pa poudarjamo, da je bila Lekarna Ljubljana zavedena, saj je s postopki v Postojni začela po tem, ko so 18. septembra 2013 na ministrstvu pojasnili, ‘da iz zakona lahko sklepamo, da javni zavod ustanovi občina na svojem območju, lekarne pa lahko javni zavod organizira na določenem območju, ki pa ni nujno območje občine, kot ga določajo predpisi, ki urejajo lokalno samoupravo.‘«

V Lekarni Ljubljana poudarjajo, da so zaradi odločitev ministrstva zavedeni, saj slabo pripravljena zakonodaja omogoča, da si vsaka vlada področna pravila razlaga po svoje, s tem pa lekarni povzroča poslovno škodo.

»Sprašujemo se tudi, komu koristijo takšne odločitve in kaj so pravi razlogi v ozadju za takšne odločitve ministrstva, s katerim ne najdemo skupnega jezika. Z gotovostjo namreč trdimo, da dodatna lekarna prebivalcem prinaša krajše čakalne dobe, nižje cene, izboljša dostop in oskrbo z zdravili,« pravi direktor Ljubljanske lekarne dr. Marjan Sedej in dodaja, da so svoje skrbi smo večkrat po elektronski pošti naslovili na ministrico Kolarjevo, a ta v sedmih mesecih ni uspela najti časa in se sestati z največjim lekarniškim zavodom. »Pričakovali bi tudi vabilo k sodelovanju pri izhodiščih področne zakonodaje, a smo zaenkrat z vsemi svojimi legitimnimi vprašanji ostali pred zaprtimi vrati ministrstva za zdravje.« ( B. M. K.)

Foto: B. M. K.

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja