Obvestilo

Leto 2018 je bilo za Postojnsko jamo rekordno

Za Postojnsko jamo je izjemno leto, najboljše v njeni 200-letni zgodovini, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor Marjan Batagelj. Samo jamo je obiskalo 815.000 obiskovalcev, skupaj z drugimi znamenitostmi pa okrog 1,3 milijona. Podjetje bo tako leto sklenilo z 28,1 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov več kot lani, medtem ko je dobiček višji za 29 odstotkov in znaša 8,3 milijona evrov.

»Rezultat nikoli ne pride v enem letu, z enim planom, ampak je neka kontinuiteta dela. Zavedali smo se, da upravljamo z izjemno naravno vrednoto, tako z jamo kot s Predjamskim gradom kot kulturno dediščino, in pot, ki smo si jo začrtali, nas je pripeljala do tega. Izjemnost teh rezultatov je morda posledica lepote jame in Predjamskega gradu. Mi smo bili samo v neki službi tega, kar moramo narediti,« na vprašanje, čemu pripisuje izjemne rezultate, odgovarja Batagelj.

Med vsemi številkami iz poslovnega izida je ponosen na dodano vrednost, ki se približuje dodani vrednosti v tehnoloških podjetjih in znaša 87.000 evrov ob izredno nizki zadolženosti podjetja, ki je samo 16,5 odstotka. Batagelj pojasnjuje, da so proces dela prilagodili željam gostov in lastnemu zadovoljstvu. »Sicer rezultatov dela ne bi mogli deliti med tistimi,  ki jih ustvarjamo,« dodaja.

14. avgusta letos so v Parku Postojnska jama zabeležili rekordno število gostov, to je 14 tisoč v enem dnevu. 39-milijontega gosta pa pričakujejo na začetku leta 2019. Ta bo simbolično naznanil drugo 200-letnico Postojnske jame.  »V letu 2019 namreč obeležujemo 200 let od prvega uradnega turističnega obiska, ki ga označuje vpis avstrijskega prestolonaslednika Ferdinanda v znamenito knjigo obiskovalcev. Ta pomeni tudi začetek vodenja evidence števila gostov, saj smo zagotovo eni redkih v svetu, ki imamo ohranjene vse knjige z vpisi obiskovalcev,« pojasnjuje prvi mož Postojnske jame.

Zelo pomembno je po Batageljev prepričanju sožitje z lokalno skupnostjo. »Ko gre nam dobro, gre dobro vsem,« pravi.

V letošnjem letu je bilo v jami in njeni okolici veliko novosti. Družba je za investicije letos namenila 11,7 milijona evrov, prihodnje leto pa jih bo osem milijonov.

V zadnjih decembrskih dneh bo zaživela pravljična Postojnska jama. Žive jaslice, še večje in še bogatejše kot prejšnja leta, so navdušile sinoči na generalki, redne predstave pa bodo med 25. in 30. decembrom. Prve žive jaslice v Sloveniji so skozi 29-letno tradicijo prerasle v pravi spektakel in se uvrščajo med »najlepše podobe božiča na svetu«. 16 izvirnih prizorov svetopisemske zgodbe, kar 150 nastopajočih ter vrhunsko petje in glasba vzdolž celotnih 5-kilometrov  poti Postojnske jame ustvarjajo nepozabno in magično doživetje.

Konec januarja  nas bodo po 45 letih po jami zapeljali novi jamski vlakci, ki jih že testirajo, v prvi polovici prihodnjega leta pa bodo javnosti predstavili tudi prvi Muzej prisluškovanja.

 Trenutno ima Postojnska jama spletno stran v 17 jezikih. »Ko bomo imeli 156 jezikov, kolikor je držav, bomo delo končali,« pravi Batagelj. Prihaja namreč generacija prstov, slike in hitrih informacij.

Blanka Markovič Kocen

Fotp: arhiv POstojnske jame, BMK

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja