Obvestilo

Letošnje poletje med najbolj vročimi na Notranjskem

Z avgustom smo zakorakali v zadnji mesec meteorološkega poletja in kaj hitro tudi v že četrti vročinski val letos. Za razliko od lanskega leta, ko smo šteli dneve s padavinami, letošnje poletje ne skopari z vročimi dnevi, ko temperature ob spremljavi sončnega in stabilnega vremena presegajo 30 °C, predvsem v višjeležečih krajih pa se nemalokrat niti ponoči ne spustijo pod 20 °C. Seveda vročina ni izpustila Notranjske in natančneje smo pregledali podatke z dveh tukajšnjih meteoroloških postaj – postojnske in logaške.

Najbolj znosen junijski vročinski val

Če poskusimo vročinske valove primerjati med seboj, za v povprečju najhladnejšega označimo prvega, ko se je poletje v prvi polovici junija še ogrevalo za temperature krepko preko 30 °C. Tako slednje v Logatcu v času od 3. do 14. junija niso presegle te vrednosti, v Postojni pa so jo za nekaj desetink preskočile enkrat. Zelo majhno količino padavin je prvi polovici meseca prinesla le ena ploha, ko so se datumi prevesili v drugi del, pa se je zasukalo tudi vreme. Sredina junija je tako predstavljala uvod v daljše obdobje hladnejšega vremena s pogostimi padavinami. V Logatcu je od preostale polovice deževalo v desetih, v Postojni pa v osmih dneh. Po količini padavin v letošnjem poletju tako posebej izstopa 23. junij, ko je od poldneva naprej v Logatcu padlo kar 88 mm, v Postojni pa 65 mm dežja na kvadratni meter – za obe vremenski postaji je to približno tretjina letošnje trenutne poletne količine padavin.

Poletje-postojna-graf

 

poletje-logatec-graf

poletje-logatec-graf

Konec julija – najvišje temperature na Notranjskem

Drugi poletni mesec pa hladnemu zraku ni pustil prav veliko prostora in tako so temperature kar v dobri polovici dni presegle 30 °C, čez 20 °C pa se jim ni uspelo povzpeti le v zadnjih šestih dneh julija. Tudi zaenkrat najvišje letošnje temperature po nižinah Notranjske so bile izmerjene ta čas. Na izbranih postajah se je tako ogrelo do 33,7 °C v Logatcu in 34,5 °C v Postojni. Sicer še daleč od izjemnih 37,7 oziroma 36,4 °C doseženih v teh mestih avgusta 2013, vendar je tudi letošnje dolgotrajno zaporedje vročih dni osrečilo marsikaterega ljubitelja brezskrbnega poletnega vremena.

 

Vročino je nato le za kratek čas zmotil prehod hladne fronte, ki pa je zadnje dni julija in na začetku avgusta pošteno ohladil ozračje. Tako se je na primer v Logatcu 30. julija temperatura povzpela le do 15,5 °C in v Postojni 5 desetink višje. Tudi dež je dobro zalil od zadnjega vročinskega vala presušeno zemljo in letošnje poletje rešil pred izrazitejšo sušo. Kljub temu pa poletje še ni reklo zadnje in tako te dni beležimo 4. daljše obdobje vročega vremena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ohladitev konec tega tedna

Najvišje dnevne temperature po Notranjskem ponovno presegajo 30 °C in do petka še ne gre pričakovati ohladitve. Jo bo pa prinesel vikend in tako se bo preko sobote in nedelje ob spremljavi ploh in neviht postopno ohladilo. Nov teden bo nadaljeval z nižjimi temperaturami ter nestanovitnim vremenom in kot kaže ne namerava poseči po še petem vročinskem valu to poletje.

Poletje se sicer še ni končalo, če pa, le za zanimivost, podenj že sedaj potegnemo črto in pogledamo nekatere vremenske značilnosti ter jih primerjamo s preteklimi leti, ugotovimo naslednje. V Logatcu in Postojni je povprečna temperatura od 1. junija do danes 20,1 oziroma 20,2 °C. Podobnih številk pa ni treba iskati daleč – s takim oziroma še nekoliko višjim povprečjem se ponaša zelo vroče poletje leta 2012, ko je bila tudi količina padavin v primerjavi z letošnjim že sedaj za polovico manjša. Zanimivo se je ozreti še na lansko poletje, ki pa je glede količine in pogostosti padavin ter povprečnih temperatur močno odstopalo v nasprotno smer in Notranjski prineslo dežne kaplje kar v polovici dni. Takega števila letošnji poletni meseci na obeh omenjenih vremenskih postajah ne morejo več doseči.

Čeprav nas do konca meteorološkega poletja loči še dobra polovica avgusta, kaže, da se bo po letih 2012 in 2013 tudi to zapisalo med najbolj vroča poletja, zabeležena v naših krajih.

Društvo za raziskovanje vremena in podnebja

Vir podatkov: ARSO in DRVP

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja