Obvestilo

Linhart ‘ma vas rad

Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. 54. Linhartovo srečanje poteka med 24. In 26. septembrom v Postojni, ki se je tako že 10. leto zapored lahko podpisala kot gostiteljica zaključka štafete, ki jo mimo območnih in regijskih srečanj do konca pretečejo le najboljše predstave. Ta že desetletna tradicija je lahko »ponos in zanos v naših srcih. Je potrditev dela vseh ustvarjalcev, organizatorjev srečanja in ljubiteljskih skupin.« je na otvoritveni prireditvi med drugim dejal Igor Marentič, župan Občine Postojna.

LInhartovo srečanje1

Več kot 120 gledaliških predstav ljubiteljskih gledaliških skupin, ki delujejo na območju Slovenije in v zamejstvu, se je prepustilo budnemu očesu selektorice, najboljših sedem pa se bo ponovno pokazalo pred tričlansko strokovno žirijo na samem srečanju. Četudi direktor JSKD Igor Teršar osebno ne želi deliti gledališča na profesionalno in ljubiteljsko, pravi, »da obstajajo dobre in manj dobre predstave. In vi, ki ste danes tukaj, delate dobre predstave in izvrstno gledališče in prav je, da ste ponosni nase.« Pohvalil je še neizmerni trud in predanost ljudi, ki ustvarjajo, in jim izrekel poklon ter občudovanje. Občudovanja vreden pa je bil tudi odziv ljudi, ki so dodobra napolnili dvorano kulturnega doma.

Posebne pozornosti so bili na otvoritvi deležni prejemniki Linhartovih listin, med katerimi so se zvrstili Nanda Guček, Kajetan Bajt in Gledališka šola Prve gimnazije Maribor ter prejemnica Linhartove plakete za leto 2014 Mileva Sovdat. Vsi se namreč ponašajo z obsežnim igralskim opusom, izrednim aktivnim članstvom gledališču, kakovostno produkcijo in izvirnimi gledališkimi idejami.

Linhartovo srečanje ni tekmovanje, temveč možnost za ljubiteljske amaterske skupine, da se pokažejo bolj učenim očem in se predajo zahtevnejši kritiki. Preko ocen strokovnih spremljevalcev, selektorjev, skupine namreč dobijo predloge in smernice za nadaljnje delo. Tako lahko skupina neposredno dvigne kvaliteto svojega delovanja. Na tovrstnih srečanjih skupine dobijo tudi vpogled v delo drugih gledaliških skupin, hkrati pa navežejo stike za nadaljnje medsebojno sodelovanje. Četudi ob koncu srečanja sledi podelitev nagrad, to je kipcev Matiček za posebne dosežke najboljšim skupinam in posameznikom, sta v ospredju srečanja druženje, veselje in vsesplošna ljubezen do gledališkega ustvarjanja.

Besedilo in foto: Maja Batagelj

LInhartovo srečanje2

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja