Obvestilo

Linhartovih 60 v Postojni

Pred vrati je začetek že 60. Linhartovega srečanja, najpomembnejšega srečanja ljubiteljskih gledaliških skupin v Sloveniji in zamejstvu, ki bo gledalce v Kulturnem domu Postojna zapeljeval med 22. in 24. septembrom. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal postojnski župan Igor Marentič, je to tisti teden v letu, ki popestri dogajanje v Postojni.

Letošnji festivalski program so novinarjem in javnosti predstavili gledališki režiser Miha Golob, sicer državni selektor 60. Linhartovega srečanja, župan Občine Postojna Igor Marentič, vodja festivala ter producent za gledališko in lutkovno dejavnost pri JSKD Jan Pirnat ter tudi izvršna vodja festivala in vodja območne izpostave JSKD Postojna Silva Bajc.

Amaterske skupine s profesionalnimi predstavami

Linhartovo srečanje je letos v Postojni že šestnajsto, zaradi epidemije covida leta 2020 pa je bil festival odpovedan. Letos bodo gledališke predstave tudi v dopoldanskem času in naj bi privabile osnovnošolce in dijake. »Čeprav so skupine amaterske, so vse predstave na profesionalni ravni,« je poudaril župan in dodal, da občina vsa leta podpira festival in prenavlja tudi avdio in video opremo.

 

 

Dinamični izbori za zaključek Linhartovega srečanja

 

Po uvodnem nagovoru postojnskega župana Igorja Marentiča in izvršne vodje festivala Silve Bajc je o parametrih letošnje edicije Linhartovega srečanja spregovoril festivalski producent Jan Pirnat. Poudaril je, »da so se srečanja v zadnjih desetletjih zvrstila neprekinjeno, z izjemo 2020, ko je med nas zarezala pandemija covid-19. Letos smo vendarle v fazi okrevanja in mirno lahko povem, da je bila letošnja sezona po okrnjeni lanski in izpadli predlanski spet normalna«. Pojasnil je, da se je na regijske izbore letos prijavilo 78 predstav, nekaj manj kot v predpandemičnem času. Upoštevati je treba, je dodal, da v času pandemije ljubiteljska gledališča niso delovala, torej je letošnje število prijav kljub vsemu velik uspeh. Obenem pa je, je zagotovil Pirnat, »kakovost predstav ves čas ostala zavidljiva«. Po njegovih besedah so predstave zelo komunikativne in polne humorja in žirija bo imela zelo težko delo.

Organizatorji in župan so ob koncu novinarske konference vnovič pozvali javnost k ogledu predstav, ki so brezplačne.

 

 

 

 

Blanka Markovič Kocen

foto: Kreativna baza

Na fotografiji: novinarska konferenca (z leve proti desni): vodja območne izpostave JSKD Postojna Silva Bajc, vodja festivala Jan Pirnat, državni selektor Miha Golob, župan Občine Postojna Igor Marentič

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja