Obvestilo

Literarni prvenec Jožeta Celina, Številka 66229: mir ni samoumeven

Ob slovenskem kulturnem prazniku so v Parku vojaške zgodovine včeraj predstavili literarni prvenec Jožeta Celina, roman Številka 66229. Gre za zgodbo njegovega očeta, obenem pa tudi primorsko in avtorjevo lastno zgodbo.

Dr. Jože Celin je v lokalnem okolju bolj poznan kot direktor Območne enote Zavarovalnice Triglav v Postojni. Kot doktor poslovnih ved je avtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov, tokrat pa smo ga skozi pogovor z Jankom Boštjančičem spoznali kot romanopisca. Roman Številka 66229 je izšel lani novembra pri Mohorjevi družbi v Celju.

Zgodbo svojega očeta Jožeta Stanislava – Pepeta (1923 – 2008), ki mu življenje ni prizanašalo s preizkušnjami, obenem pa primorsko in deloma tudi lastno zgodbo, je naslonil na očetova pisma iz ujetništva in njegove pripovedi. Kot taka je slikovit etnološki zapis okolja, v katerega je avtor vključil tudi običaje, ki so izginili ali izginjajo.

Osrednji del romana je posvečen dogajanju v drugi svetovni vojni, jedro knjige pa je 20 mesecev očetovega ujetništva, ki je bilo zanj in je tudi za bralca prelomno obdobje. 1945. se oče vrne v rodno Kočanijo, samo vračanje pa zajema dobršen del romana. Podobnih zgodb je bilo na Primorskem še veliko, tej pa je posebno privlačnost dalo prav sinovo pero. In polna dvorana PVZ je gotovo dokaz, da zgodbe med ljudmi še živijo in jih zanimajo.

Eno od sporočil tega romana je želja po miru. »Oče si je želel le mir. Ta ni samoumeven, zato nanj radi pozabimo. Tudi hrana ni samoumevna,« je dejal Jože Celin in dodal: »Danes je obdobje druge svetovne vojne fokusirano zgolj v politiko, zame pa je v središču človek.«

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja