Obvestilo

Logaška četa – Člani Združenje borcev za vrednote NOB Logatec s pohodom obudili spomin

Druga svetovna vojna se je v naših krajih pričela spomladi 1941. Trije okupatorji so si  razdelili našo deželo, Ljubljanska pokrajina, kamor so spadali tudi kraji logaške občine, je pripadala Italijanom. Ti so kmalu postali pozorni na pogoste akcije partizanov, predvsem sabotaže ob progi Ljubljana-Trst. Kakor prestolnic so tudi Logatec februarja 1942 obdali z bodečo žico. Tako je italijanski okupator lažje nadziral gibanje domačinov, pričel je izvajati racije, pošiljati ljudi v zapore.

Ker je bilo bivanje doma prenevarno, se je okoli dvajset aktivistov  umaknilo v gozdove v okolici Logatca, konkretno v hudourniško pečino Laih kamen blizu Žibrš, kjer so aprila ustanovili Logaško četo. Sredi maja pa so se umaknili najprej na Vranje pečine, potem pa v Kanji dol. Tam so se združili s precej številčno Vrhniško skupino in formirali Dolomitski odred.

V spomin na čase, ko se je rojeval odpor proti okupatorju, ko so bile sodelovanje, tovarištvo, domoljubje vrline, brez katerih ne bi prišli do končne zmage – do 5.maja 1945, dneva osvoboditve Logatca; v spomin na ustanovitev Logaške čete,  člani ZB NOB Logatec KO Tabor že vrsto let organizirajo tradicionalni pohod k spominskemu obeležju pri Laih kamnu. Tam je bila tudi krajša spominska slovesnost. Predsednik krajevne organizacije Tabor Branko Rupnik se je z mislimi najprej preselil v pretekle dni,  zaključil pa, da je zopet čas, da stopimo skupaj, da poskrbimo tudi za rodove, ki prihajajo. Ker je bil 26. maja ravno predvolilni čas, je spomnil, da je važno, da se volitev udeležimo. Prisotne je pozdravila tudi predsednic ZB NOB Logatec Vesna Jerina, ki je bila še posebej vesela, da so se pohoda udeležili tudi gostje,  ki so zanj izvedeli prek družbenih omrežij.

Zvonki Gantar smo bili hvaležni za recitacije, ko pa je meh raztegnil Gašper Klevišar, je partizanska pesem preglasila petje ptic. Druženje se je nadaljevalo pri domačiji Tumletovih, kjer je bilo poskrbljeno za malico, še posebej pa je teknila domača špehovka.

Besedilo in foto: Brane Pevec

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja