Obvestilo

Logaška občina v času epidemije na pomoč gospodarstvu

V duhu omejitev v času epidemije je minuli teden potekala tudi izredna seja logaškega občinskega sveta. Občina Logatec bo obrtnike in podjetnike oprostila plačila najemnin za prostore v njeni lasti za čas trajanja epidemije. Omogočila jim bo zamik plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Kot stoodstotna lastnica komunalnega podjetja razmišlja tudi o oprostitvi oziroma o zmanjšanju plačila komunalnih storitev.

Tokrat je bila seja sklicana kar v veliki dvorani Narodnega doma, da so prisotnim lahko zagotovili varnostno razdaljo, ob vhodu pa so razdelili tudi zaščitne maske. Glasovanje o sklepih je potekalo kot nekoč – z dvigom zelenih in rdečih kartončkov. Po besedah župana Berta Menarda so se za izredno sejo odločili zaradi čim manjše vključenosti članic in članov občinskega sveta, točke dnevnega reda pa po njegovih besedah niso sporne.

Ker so se svetniki že pred sejo usklajevali po elektronski pošti, je glasovanje o petih točkah o spremembah javnih zavodov potekalo razmeroma tekoče, nekaj več razprave pa je bilo ob predlogih ukrepov občine za lajšanje posledic epidemije koronavirusa. Logaški občinski svet je na izredni seji županu in občinski upravi naložil, naj preverita zakonske možnosti pomoči gospodarskim subjektom pri plačevanju stroškov komunalnih storitev.

Po predlogu bi podjetnikom s prepovedjo poslovanja priznali stoodstotno oprostitev plačila komunalnih storitev, tistim z zmanjšanim obsegom poslovanja pa 30-odstotno oprostitev. Izpolnjevanje meril bi preverili iz podatkov Ajpesa. Obrtnikom in podjetnikom naj bi pomagali tudi s subvencioniranjem obrestnih mer pri posojilih in najemnin za prostore v zasebni lasti.

Župan je izrazil zadovoljstvo z delom civilne zaščite in vseh, ki v času epidemije nudijo pomoč občanom, slednje pa je pohvalil za upoštevanje navodil in omejitev. V Logatcu smo namreč do konca aprila zabeležili le tri okužene s koronavirusom, k sreči pa se ta ni pojavil v nobenem od tukajšnjih domov za starejše.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja