Obvestilo

Logaške svetnike skrbi visoka cena novega Narodnega doma in knjižnice

Razpravo o predlogu investicijske zasnove za projekt gradnje novega Narodnega doma in Knjižnice Logatec, ki se je nekaterim svetnikom zdela preveč razkošna,  so prekinili in jo bodo nadaljevali junija. Logaški svetniki so na majski seji med drugim razpravljali tudi o celoviti prenovi starega mestnega jedra Dolenji Logatec in odmeri komunalnega prispevka v naselju Laze.  Sprejeli so Zaključni račun proračuna Občine Logatec za leto 2015.

Občina je lani poslovala dobro

Logaški svetniki so na sinočnji seji, ki je bila vnovič ena od maratonskih, saj so jo prekinili po več kot štirih urah, prejeli zaključni račun proračuna 2015.

Logaška občina je leto 2015 sklenila z 90-odstotno realizacijo prihodkov proračuna. V številkah to pomeni, da je bilo od 18.324.592 evrov prihodkov realiziranih 16.512.661 evrov. Glede na leto 2014 je to 14-,  v primerjavi z letom 2013 pa 41-odstotno povečanje.  Na odhodkovni strani je bila realizacija 88-odstotna, od 20.053.670 evrov je bilo realiziranih 17.584.476 evrov odhodkov. »S poslovanjem občine v minulem letu sem zelo zadovoljen. Nekaj sto tisoč evrov več bi lahko namenili investicijam, vendar nismo bili dovolj gotovi, da bodo sredstva države prihajala tako, kot je bilo zapisano v predlogih. Nekaj sredstev smo morali torej zadržati, da smo lahko poplačali vse izvajalce del,« je po razpravi povedal župan.

 Logatčani bodo kmalu dobili center mesta

Občina Logatec je pred časom dala pobudo za ureditev in delno prenovo starega mestnega jedra Dolenjega Logatca in s tem namenom pristopila k izdelavi OPPN, ki vključuje odstranitev obstoječih in gradnjo novih objektov, prenovo in rekonstrukcijo objektov, vzpostavitev osrednjega trga in nadkrite tržnice, ureditev zelenih površin in nove peš povezave. »V samem centru Logatca želimo povezati Cankarjevo cesto s Tržaško, urediti parkirne prostore in novo tržnico,« je med drugim povedal župan Berto Menard. Svetniki so Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za omenjeno območje sprejeli, župan pa jih je pozval, naj morebitne pripombe posredujejo ob javni razgrnitvi.

Pomisleki glede financiranja novega Narodnega doma in knjižnice

 Cena projekta je od prvotnih osem zrasla na 12 milijonov evrov, precej pa je zrasla tudi kvadratura objekta, ki naj  bi med drugim imel tri dvorane in podzemno garažo. Ob predstavitvi predloga predinvesticijske zasnove za projekt gradnje novega Narodnega doma in Knjižnice Logatec se je zato vnela burna razprava.  Večina razpravljavcev je bila namreč mnenja, da je predlog Arree prerazkošen in predrag. Župan je ob tem opozoril, da se brez tega dokumenta občina ne more prijavljati na razpise za evropska sredstva, češ da finančni zalogaj ne sme obremeniti proračuna.

Seja je bila zatem prekinjena, razpravo o novem Narodnem domu in Knjižnici Logatec pa bodo svetniki nadaljevali junija, zato bomo o tej temi obširneje pisali tudi v naslednji številki Logaških novic.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

19052016-OSL-Maketa

 

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja