Obvestilo

Logaški bataljon: v spomin in opomin

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Logatec je kot vsako leto doslej, tudi letos obeležilo spomin na ustanovitev Logaškega bataljona s krajšim kulturnim programom in tovariškim srečanjem.

 LogatecPrireditev je bila v nedeljo, 11. septembra v restavraciji Logatčanka. Po prihodu praporščakov in kulturnem programu, v katerem so sodelovali pevski zbor Društva invalidov in Društva upokojencev, ki jih je vodil Matija Logar, harmonikar Peter Črnilogar ter recitatorki Magda Lipovec in Vanda Lavrič je prisotne pozdravila predsednica ZB NOB Logatec Vesna Jerina, o Logaškem bataljonu pa je spregovoril predsednik KO Naklo Branko Rupnik, ki je podal zgodovinski oris dogodkov na Logaškem pred 73 leti. Podžupan Občine Logatec Boris Hodnik je med drugim poudaril, da je Logaški bataljon odraz volje mladine Logatca, da dajo kamenček v izgradnji slovenskega naroda in končno slovenske države.

Zgodovinski oris

8.septembra 1943 je Italija kapitulirala, vojaki so odhajali iz naših krajev, za seboj pa pustili veliko orožja in opreme. Slednje je prišlo prav mladim, pa tudi starejšim, ki so vstopali v partizanske vrste. Logatčani so se 12. septembra zbrali v Žibršah. Pridružili se jim je še nekaj internirancev, ki so se vračali iz Italije. Ker ni bilo v bližini nobene večje partizanske enote, kamor bi se priključili, sta vodja rajonskega odbora OF Leopold Škrabar – Vanja in komisar Anton Kramar – Zvone ustanovila samostojni bataljon. Bataljon je samostojno deloval do konca septembra. Kasneje se je v bojih krčil in drobil ter stapljal v druge enote. Več o bataljonu lahko preberemo v zgibanki Logaški bataljon, odločen korak k obstoju naroda, ki jo je pripravil Branko Rupnik in v knjigi Zgodovina NOB na Logaškem.

Besedilo in foto: Brane Pevec

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja