Obvestilo

Logaški osnovni šoli sprejeli begunske otroke

Logatec –  Logaški osnovni šoli sta danes začeli v šolanje vključevati begunske otroke. Na OŠ Tabor Logatec so vpisali osem otrok iz Afganistana, na OŠ 8 talcev Logatec pa sedem otrok iz Sirije in Iraka. Gre za deklice in enega dečka, stare med sedem in štirinajst let.

Najprej učenje slovenščine
Na šolah bodo zanje najprej organizirali ure slovenščine, nato pa bodo obiskovali predmete, kjer jim nepoznavanje jezika ne bo predstavljalo večjih ovir.

Kot so pojasnili na Osnovni šoli 8 talcev Logatec, so se vpisa begunskih otrok v šolo lotili z vso resnostjo, pri čemer so sledili navodilom pristojnega ministrstva. Med drugim so se udeležili izobraževanja Unicefa, o morebitnih novih sošolcih pa so spregovorili tudi z učenci nižjih razredov.

»Vključevanje bo potekalo načrtno in postopno, saj otroci govorijo le jezik farsi. Na šoli bomo sledili navodilom in priporočilom MIZŠ in dobrim praksam drugih OŠ v Sloveniji. Zato načrtujemo že jutri sestanek z ravnateljem OŠ Livada v Ljubljani g. Goranom Popovičem, ki nam bo pomagal pri načrtovanju in nadaljnjem delu s temi otroki, saj ima dolgoletne izkušnje z vključevanjem otrok tujcev v šolo,« pojasnjuje Miša Stržinar, ravnateljica OŠ Tabor Logatec.

Zbiralna akcija za nove sošolce
Na OŠ 8 talcev so izvedli tudi zbiralno akcijo, kjer so nabrali več koles in skirojev ter drugih igrač in šolskih pripomočkov. Večino stvari so begunskim otrokom predali že konec marca, ko so se z njimi tudi nekaj časa družili.

Kot so zapisali na šoli 8 talcev, bodo otroci začeli z obiskovanjem predmetov, kot so likovni pouk, šport in glasba, saj jim nepoznavanje jezika ne bo predstavljalo prevelikih ovir. Prav tako jih bodo vključili v gledališče, ekskurzije in druge interesne dejavnosti.

Na šoli se zavedajo, da vključevanje novih otrok na šolo sproža veliko vprašanj, vendar so poudarili, da gre za otroke, ki imajo vso pravico do izobraževanja in življenja v miru.

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja