Obvestilo

Logaški proračun v javni razpravi

Predlog proračuna Občine Logatec za leto 2016, ki predvideva prihodke v višini dobrih 14,7 milijona evrov ter več kot 16 milijonov evrov odhodkov, gre v javno razpravo. Svetniki so ga namreč v prvem branju z nekaterimi pripombami sprejeli. Vsi zainteresirani lahko do 16. novembra pisne predloge in pripombe posredujejo županu, nekatere pa je bilo slišati tudi v razpravi na seji.

Občina Logatec bo glede na prej povedano v prihodnjem letu ustvarila proračunski primanjkljaj v višini skoraj milijon in 400 tisoč evrov, ki naj bi ga pokrila iz ocenjenega prenosa sredstev iz letošnjega leta.  Po mnenju župana Berta Menarda je proračun uravnotežen in razvojno naravnan za celotno občino v dobrobit občanov, čemur pa so nekateri svetniki odločno oporekali. Najvišji vir prihodkov predstavlja dohodnina, več kot 7 milijonov evrov, dober milijon in 200 tisoč evrov pa bodo na prihodkovni strani prinesla državna in evropska sredstva za projekt Porečje Ljubljanice oziroma vodovodne sisteme. Večji postavki sta še prodaja stavbnih zemljišč, 900 tisoč in za 100 tisoč manj nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča iz naslova pravnih oseb.

Največ sredstev, skoraj 3 milijone 700 tisoč evrov, bodo v Logatcu namenili izobraževanju, slab  milijon manj pa varovanju okolja in naravne dediščine. V letu 2016 načrtujejo za dobrih 7 milijonov evrov investicij, kar pomeni 44% vseh odhodkov v predlaganem proračunu. Pri izvajanju investicij bodo imele prednost tiste, ki so jih začeli pred in v letu 2015 in se v prihodnjem letu zaključujejo, med njimi izgradnja pločnika na Martinj Hribu, kanalizacije Laze in vodovoda na Vrhu Svetih treh Kraljev.

Nekateri svetniki so zato predlogu proračuna očitali, da novih investicij praktično ni, glede predvidenega nakupa športne dvorane v Zapolju za 600 tisoč evrov pa so pogrešali strategijo upravljanja ter vizijo obratovanja. Svetniki so že tretjič potrjevali projektno dokumentacijo za Narodni dom,  pogrešali pa so – med drugim –  kanalizacijo na Brodu in prenovo dvorane Tabor.

»Zavedamo se, da je potreb in želja več, kot jih je mogoče uresničiti, sredstev pa vedno manj,« je dejal župan in poudaril, da je proračun naravnan v zagotavljanje vseh zakonskih obvez, hkrati pa usmerjen v porabo sredstev, ki so nujno potrebna za uresničitev zastavljenih ciljev.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja