Obvestilo

Logaški šoferji in avtomehaniki s parado v šestdeseta leta

Zvza šoferjev in avtomehanikov Logatec je danes slovesno obeležila 60-letnico svojega delovanja. V vseh teh letih so postali nepogrešljivi del lokalne skupnosti, še zlasti, ker je tradicija prevozništva v Logatcu zelo močna in šteje že stoletje.

Leta 1912 je namreč idrijski trgovec Valentin Lapajne na relaciji Logatec-Idrija potnike trikrat dnevno prevažal z dvema avtobusoma. Na pretekle čase logaškega prevozništva je na slovesnosti pred Narodnim domom spomnil tudi predsednik Združenja Niko Čuk, ki je med drugim poudaril, da je Logatec kraj, ki ga bogati dolgoletna tradicija furmanstva. Že v rimskih časih pa so tod vodile pomembne prometnice iz Ljubljanske kotline proti Ogledu, kasneje proti Trstu in Reki.

Logaške šoferje in avtomehanike je ob njihovem prazniku pozdravil tudi župan Berto Menard, ki je med drugim opozoril na ključne cilje cestno-prometne strategije, ki ta čas nastaja v večini slovenskih občin. “Naš cilj je, da bi bilo na cestah čim manj avtomobilov in večja varnost. Z vsemi silami bi bilo treba začeti načrtovati cestni broč okoli Ljubljane, ki bi to problematiko uspešno reševal,”  je povedal župan. Po njegovih besedah je ta strategija šele v povojih, vendar je nujno, da bi bila v tem desetletju pripravljena in se začela izvajati.

Logaški slavljenci so prazniku v čast pripravili šofersko parado tovornih in delovnih po Tržaški cesti, pred Narodnim domom pa priložnostno razstavo starodobnikov.

Združenje šoferjev in avtomehanikov kot cehovska organizacija sicer sodi med najstarejše v Sloveniji. Pomen cestnega transporta pa se je v 60 letih, odkar se logaški šoferji in avtomehaniki združujejo, povečal v neslutene razsežnosti. O tem med drugim pričajo tudi številna priznanja za zasluge, ki so jih danes prejeli tako člani logaškega kot tudi regijskega stanovskega združenja. Ti so se v večerne in nočne ure poveselili ob pogostitvi in zvokih ansambla Javor.

Blanka Markovič Kocen

Foto: R. K. in B. M. K.

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja