Obvestilo

Logaški svetniki prižgali zeleno luč za Eurospin

Logaški svetniki so na redni majski seji osrednjo pozornost namenili razpravi o občinskem podrobnem prostorskem načrtu centralne dejavnosti Brod – zahodni del. Konkretno gre za umestitev trgovskega centra Eurospin na to območje, kjer pa naj bi nekoč zrasel tudi novi gasilsko-reševalni center. Občinski svet je sprejel tudi predlog računa proračuna Občine Logatec za leto 2018.

Da je gasilsko-reševalni center v interesu občine, seveda ne gre dvomiti, vendar ta ne bo zgrajen prej kot v desetih letih, je dejal župan Berto Menard in pojasnil, da občina nima dovolj sredstev, poleg tega pa imata zdaj prednost osnovni šoli  8 talcev in Tabor, potem vrtci in Narodni dom. Župan je še opomnil, da se trenutno gradi gasilski dom v Rovtah. »Pomisleki so na mestu,« pravi, toda: »Če bomo na tem območju spreminjali podrobnejši prostorski načrt, bo treba vnovič začeti tudi postopke, ki so se z novo gradbeno zakonodajo spremenili, in izgubiti utegnemo sedem, osem let.«  Na pomisleke glede izvozov na glavno cesto je župan odvrnil, da bodo to vprašanje urejali v podrobnejšem prostorskem načrtu, z ureditvijo obeh centrov pa bodo Logatčani dobili kvaliteten prehod proti Sekirici in pločnik proti križišču. »Soseska bo urejena. Za prebivalce tu ne bo več travnika, ampak pozidano zemljišče v 40 do 60%.  Ko pa bo to narejeno, bo tu mir, ker bo Cesta talcev samo ulica, namenjena zgolj pešcem, kolesarjem, lokalnemu dovozu. Logatčani si želijo Eurospin, saj vsi nimajo velikih družinskih proračunov in tudi konkurenca je  dobrodošla,« je poudaril župan.

Je peti trgovski center potreben?

Med svetniki se je ne glede na županovo prepričljivost vnela živahna razprava. Jerneja Rupnik, NSI, je menila, da je interes kapitala in nekaterih posameznikov  zmagal pred dolgoročnimi potrebami občanov. Vprašala se je, če peti trgovski center v Logatcu res potrebujemo. »Za morebitni bodoči Center za reševanje (gasilce, civilno zaščito, morda tudi urgentno službo), ki ga veliko bolj potrebujemo, pa bomo namenili manj prostora kot za parkirišče nove trgovine! Da o predvidenem prostoru za dostavo v novo trgovino in uvozu (neuvozu za gasilce) na državno cesto ne govorim,« je dejala. O potrebnosti trgovskega centra je podvomil tudi Matej Skvarča, NSI, in opozoril, da je treba preučiti tudi poplavno varnost, intervencijsko pot in vse druge elemente. »Občini se mudi s sprejemanjem takega OPPN-ja, za katerega se že na začetku ve, da ga bo treba spremeniti,« je poudaril. Več  svetnikov menilo, da je treba predlog dodelati in o njem razpravljati na prihodnji seji. Gre za preveč pomembno stvar, da bi se odločali na hitro. Predlagatelji pa so po odmoru in posvetu umaknili predloge za preložitev točke oziroma prekinitev razprave.

Občinski svet je predlog omenjenega odloka po koncu razprave sprejel in odločil, da se do konca leta pristopi k postopku za zagotovitev sredstev in nakup zemljišča za obravnavan namen  ter podpis kupoprodajne pogodbe.

Zaključni račun proračuna 2018 »pod streho«

Na majski seji so logaški svetniki sprejeli tudi zaključni račun proračuna za leto 2018, ki je bil na prihodkovni strani realiziran v 83, na odhodkovni pa v 77 odstotkih. Proračunski presežek znaša dobrih 423 tisočakov. 5. redno sejo pa so zatem prekinili in jo bodo nadaljevali prihodnji teden.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja