Obvestilo

Župan Občine Logatec miri strasti in občane poziva k strpnosti

Logaški župan Berto Menard se je skupaj s predstavniki države včeraj popoldne odzval na zaostreno situacijo v zvezi   z odločitvijo ministrstva za notranje zadeve za vzpostavitev izpostave azilnega doma v Logatcu. Sestanka v prostorih občine so se poleg  vodij svetniških skupin občinskega sveta in zainteresirane javnosti udeležili tudi generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje g. Darko But, direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač in komandirka policijske postaje v Logatcu Majda Nagode.

Župan na strani občanov

»Sem na strani občanov, tudi sam sem oče, dedek in kristjan,« je večkrat poudaril župan Menard  in dodal, da se zaveda, da se bo kakovost življenja z morebitnim prihodom tujcev poslabšala, vendar je kljub temu treba ohraniti človečnost in razum.

Generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač je izrazil prepričanje, da so migrantski tok uspeli omejiti, ne pa ga tudi zaustaviti.  Po njegovih besedah je logaški azilni dom namenjen za oskrbo občutljivih skupin, predvsem družin z otroki. »Računamo, da bi lahko v te prostore namestili do 121 ljudi.« Na vprašanje, koliko časa bi ti ljudje ostali v azilnem domu, Bradač ni mogel odgovoriti, povedal pa je, da postopek pridobivanja azilantskega statusa v povprečju traja 71 dni.  Po njegovih besedah jih lahko te ljudi  pričakujemo v prihodnjih dneh. Spomnil pa je, da v zadnjih dveh dneh na mejah nismo imeli beguncev.

Prisotni predstavniki občanov so sicer pohvalili včerajšnje podajanje informacij, bili pa so kritični, da župan tega ni storil prej. Med drugim so terjali pojasnila, kdo bo zaščitil njihove otroke na poti v šole in kdo bo odgovoren za morebitno odtujitev njihovega imetja, vendar konkretnih odgovorov niso dobili. Logaški policisti bodo sicer dobili okrepitve, vendar so ljudje kljub temu v strahu, saj gibanje azilantov praviloma ni omejeno, azilni dom pa bo odprt po sistemu dijaških domov.
[smart-photo width=”100%” can_zoom=”false” can_change_mode=”true” draggable_zoom=”false” zoom_size=”fill” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#000000″ title_expanded=”true” slideshow=”false” tooltips=”true” tooltip_close=”Zapri” tooltip_full_screen=”Celoten zaslon” tooltip_random=”Naključna” tooltip_see_all_photos=”Poglej vse fotografije” tooltip_see_other_albums=”Poglej drug album” tooltip_slideshow=”Prezentacija” tooltip_toggle_thumbnails=”Predogledne sličice” tooltip_zoom=”Povečaj”]

[/smart-photo]

Zvečer Logatčani vnovič zborovali – nočejo azilnega doma

Da Logatčane kljub popoldanskim informacijam skrbi za njihovo varnost, so dokazali v večernem zborovanju, ki je bilo še številčnejše od torkovega shoda. Pred občinsko stavbo se je zbralo okoli 200, predvsem tistih krajanov, ki živijo blizu izobraževalnega centra za zaščito in reševanje.

Župan Berto Menard je pojasnil, da bodo v Logatcu nameščali predvsem družine z mladoletniki in da bo poskrbljeno za dodatno varnost. Pa tudi, da bodo okrepili policijsko postajo v Logatcu in patrulje, zagotovili naj bi tudi primerno usposobljene varnostnike.

Klub temu so krajani na shodu izrazili bojazen, da ne bodo prišle samo družine z mladoletniki. Tudi županov poziv, naj pokažejo krščansko usmiljenje do ljudi v stiski, je naletel predvsem na jezne odzive.

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja