Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Logatec bi moral imeti ulico ali trg dr. Andreja Gosarja

Ob 130. obletnici rojstva  dr. Andreja Gosarja  so v Logatcu pripravili 6. Gosarjev večer, na katerem so med drugim predstavili digitalizirano zapuščino tega velikega Logatčana in razglednično dopisnico, ki jo je ob obletnici njegovega rojstva izdala Pošta Slovenije. Svoj pogled na življenje in delo pravnika, politika, sociologa in pedagoga je predstavil gost večera prof. dr. Igor Grdina,  zgodovinar in literarni zgodovinar, ki je med drugim poudaril, da bi si Logatčan dr. Andrej Gosar v svojem rojstnem mestu zaslužil ne samo spomenik, temveč tudi ulico ali trg.  

Občina Logatec se že nekaj let trudi ohraniti spomin na tega velikega Logatčana, čigar ideje in misli bi zlahka preslikali na današnji čas. Kot je uvodoma poudaril župan Berto Menard, je Gosar vedel, da je treba z lastnino upravljati, ljudem pa dati možnost, da delajo, razmišljajo in živijo. »Ob poznavanju tez Andreja Gosarja bi naša mlada država živela drugače,« je med drugim dejal župan. »Naša vlada, politiki in gospodarstveniki bi morali brati Andreja Gosarja.« Po Menardovem mnenju bo treba vnovič razmisliti o tezah, ki jih je pred sto leti zapisal Gosar.

Prof. dr. Igor Grdina  je občinstvu v Veliki dvorani Narodnega doma ponudil svoj razmislek o Andreju Gosarju in njegovih sodobnikih. O Gosarju je dejal, da je bil eden tistih, ki so bili izbrisani iz slovenske zgodovine, čeprav je bil steber družbe in gospodarstva.  »Smisel gospodarjenja je v človekovi blaginji – tej misli je Andrej Gosar ostal zvest do konca,« je med drugim poudaril Grdina. »Logatčani, Andrej Gosar bi si zaslužil ne samo spomenik, temveč tudi ulico ali trg,« je dejal.

Igor Pirc, podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije, je predstavil razglednično dopisnico, ki jo je ob 130-letnici rojstva  dr. Andreja Gosarja izdala Pošta Slovenije, logaškemu županu in prof. dr. Grdini pa podaril albuma z vsemi izdajami znamk, ki so izšle v novembrskem sklopu.

Z vsebinsko predstavitvijo Gosarjeve zapuščine v Knjižnici Logatec, ki jo je izvrstnoo opravila Urška Orešnik, se je Gosarjev večer prevesil v sklepni del. Kot je povedala, je družina Gosar v zavedanju pomembnosti arhivskega gradiva dr. Andreja Gosarja logaški knjižnici v hrambo podarila dela, rokopise, tipkopise, dokumente, predmete in celotno Gosarjevo knjižnico. Letos pa je bil večji del  pisne Gosarjeve zapuščine digitaliziran in objavljen na portalu Kamra.

Uradni del večera so sklenili pevke in pevci MePZ Pevskega društva Logatec pod vodstvom Lovra Gruma, sledilo pa je še večerno druženja v prostorih logaške knjižnice.

Blanka Markovič Kocen

 

prof. dr. Igor Grdina                          Igor Pirc

                           Urška Orešnik

Ne spreglejte

Bloke: vsak dan naj bo dan prijaznosti

Mednarodni dan prijaznosti, 13. november, bodo na Blokah obeležili na prav poseben način. Ob sodelovanju …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja