Obvestilo

Logatec: Februarsko priznanje tokrat v roke Primožu Sarku

V logaškem Narodnem domu so sinoči zaznamovali slovenski kulturni praznik in tradicionalno podelili Februarsko priznanje za življenjsko delo na področju kulture. Tokrat je to laskavo priznanje prejel Primož Sark, glasbenik, dirigent, fotograf in novinar. Prireditev so glasbeno obogatili člani učiteljskega okteta Pa kol’k’r tol’k, ki ga vodi prav Primož Sark in Mešani pevski zbor Adoramus pod taktirko maestra Marjana Grdadolnika, ki se je svojim koncertom dotaknil prav vsakogar v občinstvu.

Lani Cankar, letos Vodnik, iz leta v leto pa veliki Prešeren … Kulture ni v naših življenjih nikoli preveč. To so že uvodoma na logaški prireditvi potrdili člani okteta Pa kol’k+r tol’k, edinega moškega sestava v Logatcu, ki je letos obeležil 20-letnico delovanja in ustvarjanja. Kot je dejal slavnostni govornik, župan Občine Logatec Berto Menard, bi morali Slovenci besedo kultura pisati z velikimi črkami. »Zaradi nje smo ostali in obstali v globaliziranem svetu, » je dejal in spomnil, da Slovenci že 70 let praznujemo kulturni praznik 8. februarja.

»Ko sem prišel v Logatec, so mi nekateri grozili, da je kraj tako zaprt, da se ne bom nikakor prebil. Vendar to ne drži. Toliko prijateljev in toliko vsega, predvsem na področju kulture, sem tu dobil in tudi druge pritegnil za sabo, da verjamem, da česa podobnega  ne bi doživel nikjer tod okoli. In zato sem hvaležen Logatcu,« je v nagovoru med drugim dejal prejemnik letošnjega Februarskega priznanja.

Od šolskih pevskih zborov do učiteljskega okteta

Primož Sark je osnovno šolo in gimnazijo končal v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral iz angleščine in ruščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Z zaposlitvijo na osnovni šoli v Gorenjem Logatcu leta 1970 se je kmalu vključil tudi v logaško kulturno delovanje. Med leti 1975 in 1977 je tako najprej vodil otroški in mladinski pevski zbor gornjelogaške osnovne šole in z njima nastopal na šolskih, krajevnih in pevskih revijah ter prireditvah. V tema času ga je leta 1976 pot zanesla k Logaškemu oktetu, kjer je kot baritonist prepeval vse do leta 2000; zadnjih nekaj let je oktetu tudi predsedoval. Leta 1974 je postal član Logaškega Pihalnega Orkestra ter skupaj z Antonom Mačkom ustanovil zabavni dixieland ansambel SAMA. V Pihalnem orkestru je do leta 1983 igral pozavno, istega leta pa je prevzel tudi njegovo vodenje, saj je orkester ostal brez dirigenta. S posebnim veseljem in uspehom je od leta 1991 do leta 2000 vodil Mešani pevski zbor Pevskega društva Logatec, po upokojitvi pa je 2014. prevzel vodenje zdaj še edinega okteta v moški sestavi v logaški občini – učiteljskega okteta Pa kolʾkʾr tolʾkʾ, ki ga vodi še danes.

Primož Sark pa v logaški občini ni znan le kot glasbenik. Med leti 1978 in 1987 je namreč veljal za upravnika Kina Logatec. V tem času so kinematografske predstave doživljale težke čase, saj je video produkcija skoraj povsem odtegnila gledalce iz obstoječih dvoran, ne le v Logatcu. Med leti 1980 in 1983 smo ga poznali tudi kot odgovornega urednika Logaških novic, ki je vsebinsko in oblikovno razgibal podobo lokalnega časopisa, za katerega še vedno piše kot dopisnik s področja kulture, glasbe, gledališča. Brez njega in njegovega kolega Silva Hodnika se ne bi mogli pohvaliti z Notranjskim dopisništvom RTV Slovenije, ki sta ga ustanovila leta 1979. Poleg rednega poročanja o dogajanjih na Logaškem in širše Notranjskem je pripravil več okroglih miz, med njimi tudi še vedno arhivirano pogovorno oddajo o Andreju Gosarju.

S svojimi raznorodnimi kulturnimi prizadevanji je Primož Sark skozi pol stoletja na Logaškem pomembno obogatil novinarsko, kinematografsko, zlasti pa vokalno in instrumentalno glasbeno podobo logaške občine, so še zapisali v obrazložitvi.

Adoramus položil glasbo v srca

Uradnemu delu prireditve je sledil koncert MePZ Adoramus, ki nikogar v dvorani ni pustil hladnega. Zborovsko petje, ob katerem publika onemi. Od ljudskih melodij do Iztoka Mlakarja in raznih priredb, s solisti, koreografijo … Vrhunski koncert MePZ Adoramus pod vodstvom Marjana Grdadolnika na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Logatcu, kjer je petje doma! Petje in Primož Sark, letošnji nagrajenec. In na koncu »zašpila« še maestro. Golico, kajpak!

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Vrtec Postojna z novim nadstreškom za kolesa

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti so  danes predali namenu nadstrešek za kolesa pred Vrtcem Postojna. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.