Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Logatec: leto 2017 je bilo leto turističnih presežkov

V Logatcu so v preteklem letu zabeležili rekordno število turistov in nočitev. Vsem tem turistom omogočiti, da so si odpočili v čistih posteljah in urejenem okolju, pa pomeni, da so gostinci morali pošteno zavihati rokave, saj je število nočitev poskočilo za skoraj tretjino v primerjavi z letom prej. Po začasnih statističnih podatkih za leto 2017 je izjemno turistično leto tudi za celotno Slovenijo.

V letu 2017 je Logatec obiskalo  8.939 turistov, ki so ustvarili  22.597 nočitev.

Kumulativni indeks prenočitev turistov za Slovenijo je 111,3 (isto obdobje prejšnjega leta = 100), kumulativni indeks prenočitev turistov v Logatcu pa je kar 127. Kumulativni indeks prihodov turistov (isto obdobje prejšnjega leta = 100) je za Slovenijo 113,4, za Logatec 101. To pomeni, da se je v Logatcu povečala doba bivanja v primerjavi s povprečjem v Sloveniji oz. turist v Logatcu ostane dlje časa, povprečno kar dva dni in pol. Ponudnikov postelj je na območju občine Logatec deset. Skupaj ponujajo 242 postelj in 16 enot za kampiranje.

Večina logaških ponudnikov svoje kapacitete oddaja preko portala booking.com. Trije izmed njih tudi preko AirBnB. Povprečna cena nočitve na osebo je v Logatcu 26,72 eur, sicer pa se izhodiščne cene gibljejo od 13,75 do 50 eur/osebo/noč. V obeh kampih se cene začnejo pri 6 oz. 10 eur/osebo/noč.

Povprečna ocena bivanja v Logatcu, ki so jo logaškim ponudnikom pripisali njihovi gostje je več kot odlična: 8,77 od 10. Najvišjo oceno 9,8 ima Počitniška hiša Razglednik.

Slovenski turizem raste že četrto leto zapored

Po začasnih statističnih podatkih slovenski turizem že četrto leto zapored beleži povečano rast prihodov in prenočitev. Tako so turistični nastanitveni objekti lani našteli več kot 4,7 milijona turističnih prihodov in 12 milijonov turističnih prenočitev, kar pomeni za 13,4% več prihodov in 11,3% več prenočitev kot v letu 2016. Od tega so tuji turisti ustvarili 8,1 milijona vseh turističnih prenočitev (67%) oziroma za 15% več kot v letu 2016 in 3,4 milijona prihodov (+ 17% glede na 2016). Domači turisti so ustvarili 3,9 milijona prenočitev (+ 4% glede na 2016) in 1,3 milijona prihodov (+ 6%). Turizem sicer ustvari 4,9 % BDP.

Še vedno domač turizem najbolj podpiramo Slovenci, ki ustvarimo največ prihodov in največ nočitev. Sicer pa Slovenijo po številu največkrat obiščejo: Italijani, Avstrijci, Hrvati, Nemci, Srbi in Rusi. Najdlje časa pa se pri nas zadržujejo Italijani, Nemci, Avstrijci, Hrvati, Rusi in Srbi.

Renata Gutnik, Višji svetovalec II, Občina Logatec

Na fotografiji Planinsko polje (arhiv NzN)

 

 

Ne spreglejte

V Pivki nove okužbe s koronavirusom

V občini Pivka so danes zabeležili več novih okužb s koronavirusom. Kot je potrdil poveljnik regijskega štaba …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja