Obvestilo

Logatec: občinska priznanja v roke najzaslužnejšim

Ob občinskem prazniku so se logaški svetniki sinoči sešli na slavnostni seji, na kateri je župan Berto Menard podelil spominske plakete z znakom Občine Logatec in listino Občine Logatec.

Spominsko plaketo so letos prejeli trije zaslužni posamezniki, in sicer Hieronim Kavčič, dr. Milan Trobič in Raul Semenič, listina pa je pripadla Jožetu Leskovcu.

Hieronim Kavčič je je skupaj s svojimi somišljeniki pred 22 leti začel karitativno delo. Pod njegovim vodstvom je Karitas Rovte dobila precej novih aktivnih članov ter tudi vidno vlogo v župniji in kraju. Za pobudo pri ustanovitvi Karitasa Rovte ter njegovo dolgoletno delovanje v njem so Hieronima Kavčiča nagradili s spominsko plaketo z znakom Občine Logatec.

Prihod v Logatec, kamor se je preselil s Planine, je Milana Trobiča zaznamoval za vse življenje, saj ga je začelo zanimati izročilo teh krajev- predvsem ustna izročila, šege in navade. Kot raziskovalec in pozneje kot strokovnjak in doktor znanosti s področja etnologije obuja in zbira vse etnološko gradivo, povezano z logaškim območjem in bližnjo okolico in tako skrbi, da so občani Logatca, pa tudi širša javnost seznanjeni z etnološkimi posebnostmi tega območja, za kar mu gre letošnja spominska plaketa z znakom.

Spominsko plaketo z znakom je za vse skrivnosti, povezane z raziskovanjem strmoglavljenega ameriškega bombnika, s postavitvijo obeležja ter z izdajo monografije, ki razkriva zgodovino tega trenutka, prejel tudi Raul Semenič. Z doseženim je pomembno prispeval k mednarodni prepoznavnosti Logatca, dopolnjena izdaja njegove knjige pa čaka na svoj prevod tudi v angleščino, saj je v tujini precejšnje zanimanje zanjo. Semenič pojasnjuje, kako so Američani sprejemali njegovo dejavnost.

Listino Občine Logatec pa so sinoči podelili Jožetu Leskovcu iz Rovt za vse aktivnosti, povezane s pripravo akademije v spomin Na rojaka duhovnika Janeza Hladnika.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Blaž Korenč

 

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja