Obvestilo

Logatec: prvo branje proračuna pod streho

Logaški svetniki so na novembrski seji v prvem branju potrdili slabih 17 milijonov evrov težak proračun za leto 2020. Proračunski primanjkljaj znaša približno 2 milijona evrov, zaradi znanih potreb po širitvi šol v Logatcu pa se bo morala občina zadolžiti za poldrugi milijon evrov.

Najvišji delež prihodkov tudi tokrat prinašata dohodnina in nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, največ sredstev pa je namenjenih izobraževanju – za financiranje vrtcev in šol. Za ceste je namenjenih 1,8 milijona evrov, in sicer za zimsko vzdrževanje, gradnjo pločnika proti avtocesti in razširitev parkirišča ob zdravstvenem domu.

Aljošo Pečka je zanimalo, kaj se skriva za postavko Nakup zemljišča Sekirica, za obdobje ob selitvi knjižnice pa je predlagal, naj se investira v nakup montažnih kontejnerjev, kjer bi bila knjižnica do izgradnje novega Narodnega doma, potem bi kontejnerje uporabili v javno dobro.  »Predviden je odkup nekaterih zemljišč za izgradnjo športnega parka Sekirica,« je pojasnil župan in v odgovor Tomažu Lukančiču o ne-delovanju centra Logatca dodal, da namerava občina urediti tudi tržnico in makadamsko parkirišče. »Projekti so že narejeni, a jih je ustavila pritožba. Korak za korakom bomo tudi centru dali podobo.« Zoran Mojškerc je v razpravi opomnil, da se občina po dolgem času, po gradnji šole v Rovtah, zadolžuje. Do drugega  branja pa je po njegovem mnenju treba pregledati, ali je mogoče še kje prihraniti oz. ali je zadolževanje nujno.« Potrebna je previdnost.«

Po županovih besedah med najpomembnejše investicije v letu 2020 poleg gradnje prizidka k OŠ 8 talcev sodijo dograditev in ureditev pokopališč v Gornjem in Dolnjem Logatcu, krožišče za obrtno cono, vodovod na Petkovcu in kanalizacijo ter nekatere druge odseke.

»Proračun je ambiciozno zastavljen in upamo lahko, da bo tudi izveden,« je dejal župan.  Predlog odloka o proračunu bo v javni obravnavi od 22. 11. do 6. 12.

Zaradi uskladitve z novimi predpisi so logaški svetniki potrdili tudi odlok o komunalnem prispevku, s katerim se slednji – podobno kot v drugih občinah v regiji – zvišuje za skoraj 50 odstotkov.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv NzN

 

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja