Obvestilo

Logatec: razkrite skrivnosti strmoglavljenega ameriškega letala

Praktično pozabljeno zgodbo bombnika 41-29244 Double Trouble in njegove posadke je v svoji novi knjigi raziskal Raul Semenič.

Logatec –  Avtor je usodo bombnika, ki je 25. februarja 1944 izgubil zračno bitko z okupatorjem in strmoglavil v Blekovskih gmajnah, raziskoval polnih 12 let, svoja spoznanja pa združil v knjigi, ki jo je poimenoval po bombniku in mu, kot njegovi posadki, postavil svojevrsten spomenik.

Double Trouble je bil bombnik vrste Liberator, ki je v dolžino meril 20,6 metra, razpon kril je znašal 33 metrov, posadka letala pa je štela 10 oseb. Letala te vrste so izdelovali v petih krajih v ZDA, naše je bilo izdelano v Texasu. Nadvse zanimiv je bil tudi podatek, da je večina vojnih letal prišla izpod ženskih rok, ki so takrat, ko so bili možje in sinovi v boju, skrbele, da je bila ameriška vojska dobro preskrbljena.

Avtor Raul Semenič je pri nastajanju knjige sodeloval z družinami članov posadke, ameriško vojsko, ameriškimi, nemškimi, italijanskimi, srbskimi in slovenskimi posamezniki in organizacijami, vojnimi veterani iz II. svetovne vojne, domačimi pričami in nekdanjim ameriškim veleposlanikom Josephom Mussomelijem.

Dobršen del zgodbe se nanaša na zadnji let posadke letala Double Trouble. Tistega usodnega jutra, 25. februarja 1944, je desetčlanska posadka letala Double Trouble vzletela iz oporišča Gioia del Colle v južni Italiji. Njihova misija je bila del  operacije Big Week, cilj misije pa nemška tovarna lovskih letal Messerschmitt v Regensburgu. Kmalu po tem, ko so preleteli obalo Trsta, so jih napadla nemška lovska letala Messerschmitt in Double Trouble je bil poškodovan že v prvem napadu. Preden je letalo v poznih dopoldanskih urah strmoglavilo, je članom posadke uspelo odvreči neaktivirane bombe, ki so padle na predel Loma. Iz letala je uspelo skočiti petim članom posadke, preostalih pet, vključno z pilotom Edwinom Priesom, pa ni preživelo napada lovskih letal in usodnega padca. Njihova trupla so našli v razbitinah letala. Preživele so kmalu po pristanku zajeli logaški domobranci, iz njihovih rok pa so jih prevzeli nemški vojaki in jih poslali v različna taborišča za letalce. Kljub nečloveškim razmeram je vseh pet preživelo tudi to izkušnjo in se po vojni vrnilo domov.

Strmoglavljeno letalo je do nedavnega burilo domišljijo Logatčanov, iz česar so  nastale številne zgodbice, ki jih je avtor v svojem delu skrbno popisal. Knjiga je na voljo v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Nina Jerina/Blanka Markovič Kocen

Povabilo k sodelovanju pri največji razstavi o ameriških vojnih letalih na slovenskih tleh
Park vojaške zgodovine Pivka pripravlja obširno razstavo o ameriških letalih, ki so med drugo svetovno vojno strmoglavila na slovenska tla. Izpostavljena bo zgodba bombnika Double Trouble, ki je 25. 2. 1944 strmoglavil v bližino Logatca. Ob tem vabimo k sodelovanju vse posameznike, ki posedujete večje kose, aparature ali dele tega letala. Vašo namero sodelovanja mi prosim sporočite na naslov raulsemenic@yahoo.com ali na 051 353 916. 
Raul Semenič

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja